Γ. Τσιρώνης: Tα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε τους ρητινοκαλλιεργητές στη Β. Εύβοια

Γ. Τσιρώνης: Tα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε τους ρητινοκαλλιεργητές στη Β. Εύβοια

Η ρητινοκαλλιέργεια είναι πολύτιμη για τη χώρα και η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να στηρίξει τους ρητινοκαλλιεργητές στη Βόρειο Εύβοια που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, τονίζει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη Λίμνη, όπου έχει συναντήσεις με φορείς περιοχής. 

H συνέντευξη του Γιάννη Τσιρώνη:

Κύριε υπουργέ, είσαστε στον τόπο μιας μεγάλης καταστροφής. Υπολογίζεται ότι περίπου 28,5 χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν. Τώρα αρχίζει, πλέον, το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της καταστροφής. Τι προτείνετε εσείς;

Πραγματικά, είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Να ευχηθούμε, χάρη και στη σωστή επέμβαση της Πυροσβεστικής, να μην έχουμε άλλη τέτοια καταστροφή φέτος. Μακάρι να μην έχουμε άλλη. Η δουλειά της Πυροσβεστικής τελείωσε και τώρα αρχίζει η δική μας δουλειά. Η δουλειά του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να προστατέψουμε τα πρανή από τη διάβρωση, να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και φυσικά τους ρητινοκαλλιεργητές. Εδώ έχουμε πολλούς ρητινοκαλλιεργητές και έχουμε κάποιες προτάσεις.

Τόσο μεγάλη καταστροφή σε ρητινοκαλλιέργεια δεν είχαμε ποτέ. Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα δικά μας δεν είναι προσαρμοσμένα να στηρίζουμε την παραγωγή αυτή, ωστόσο επειδή είναι πολύτιμη για τη χώρα μας, εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι και επιπλέον φυσικά να έχουμε γρήγορη ανάκαμψη του δάσους. Εκτιμάμε ότι θα έχουμε φυσική ανάκαμψη. Στο μεγάλο μέρος είναι παλιό δάσος, άρα υπάρχει σπόρος, άρα με τη σωστή διαχείριση, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα πολύ σύντομα.

Κύριε Τσιρώνη, υπάρχουν δυο ερωτήματα. Πρώτον, τι θα γίνει με τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί υπάρχουν φόβοι για το χειμώνα και δεύτερον, εκτός από τη φυσική ανάπλαση, ποιά είναι η τεχνητή ή ποιό είναι το σχέδιο του υπουργείου για την αναδάσωση;

Το Δασαρχείο εδώ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Δουλεύουν εντατικά και έχουν κάνει ήδη πρόγραμμα για τα αντιπλημμυρικά. Θα ενώσουμε δυνάμεις όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να βρούμε γρήγορα κονδύλια και, ήδη, δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση εντατικά να προλάβουμε το φθινόπωρο, να προλάβουμε τις βροχές. Όσον αφορά στην τεχνητή αναδάσωση θα φανεί περίπου σε μία διετία που χρειάζεται. Δεν γίνονται βιαστικά αυτές οι δουλειές, αλλά έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα ελαχιστοποιηθεί. Ξέρετε ότι το ιδανικό είναι να γίνεται η φυσική αναδάσωση, γιατί η πυρκαγιά είναι ένα φυσικό φαινόμενο και τα δάση, αν δεν παρεμβαίνουμε εμείς σωστά και δεν μπαίνουν μέσα ζώα μετά στα καμένα, αυτά κανονικά ανακάμπτουν μόνα τους. Εμείς, όμως, θα είμαστε από πάνω σε μια διετία να δούμε, όπου δεν υπάρχει φυσική αναδάσωση γιατί χάθηκε ο σπόρος από τις βροχές, εκεί να παρέμβουμε.

Οι ντόπιοι λένε ότι υπήρχε ένα θέμα συντονισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά και στο ρόλο του Δασαρχείου. Ό,τι δηλαδή ήταν περιορισμένος ο ρόλος του στην αντιμετώπιση αυτής της πύρινης λαίλαπας. Μήπως σκέφτεται η κυβέρνηση κάποια αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο;

Κοιτάξτε, υπήρχε ανέκαθεν αυτός ο σκεπτικισμός, πόσο μπορεί ένα πολιτικό σώμα, όπως είναι το Δασαρχείο, να συνδράμει ένα σώμα ένστολο, όπως είναι η Πυροσβεστική. Παλιά θυμόσαστε ότι η πυρόσβεση στα δάση γινόταν από τις δασικές υπηρεσίες, Υπήρχε μια πολύ μεγάλη εμπειρία. Αυτό έχει εδώ και περίπου δυο δεκαετίες σταματήσει, άρα αυτή τη στιγμή ακόμα και να θέλαμε να δώσουμε την ευθύνη στα δασαρχεία δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, το ανάλογο έμπειρο προσωπικό. Εκείνο που σκεφτόμαστε στις συσκέψεις που κάνουμε είναι να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να μπορέσει να ενσωματωθεί οργανικά η εμπειρία των δασικών διευθύνσεων την ώρα της πυρόσβεσης. Δεν είναι εύκολο. Καταλαβαίνετε ότι το πυροσβεστικό σώμα είναι ένα ένστολο σώμα, δηλαδή, λειτουργεί με μια ιεραρχία σωστή κατά τη δική τους τομή και είναι δύσκολο εκεί πέρα ένας ένστολος να πάρει διαταγές ή να δεχθεί συμβουλές από κάποιον πολίτη. Υπάρχει ένα ζήτημα αντικειμενικό. Το συζητάμε και δεν είναι εύκολο να λυθεί, βέβαια, στο βαθμό που αυτή τη στιγμή το Δασαρχείο δεν είναι ζωτικό σώμα της πυροσβεστικής . Η πυροσβεστική έχει την απόλυτη ευθύνη και στις κρίσιμες ώρες καλύτερα να έχει ένας την ευθύνη και να κάνει αυτό που νομίζει, παρά αυτό που λέει ο λαός μας «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι …». Μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες ζημιές ή να έχουμε θύματα. Αυτή τη δομή παραλάβαμε, με αυτή τη δομή δουλεύουμε, και κοιτάμε να τη βελτιώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Κύριε υπουργέ σε όλη την Ελλάδα είχαμε και φέτος αρκετές πυρκαγιές. Φαίνεται ότι τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η Πολιτεία δεν επαρκούν.

Κοιτάξτε, φέτος ήταν μια άνυδρη χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ καύσιμη ύλη, χωρίς καθόλου υγρασία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό το φαινόμενο, από το να έχουμε άνυδρες χρονιές. Να ξέρετε ότι λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, αυτά τα φαινόμενα, δυστυχώς, θα τα δούμε. Θα έχουμε ξηρούς χειμώνες, με υγρό Ιούνιο. Ό,τι χειρότερο. Γιατί ο υγρός Ιούνιος "φουντώνει" τα ξερόχορτα και δημιουργεί πολύ μεγάλη καύσιμη ύλη. Είναι ό,τι χειρότερο για το δάσος αυτό. Δυστυχώς, η φύση δεν είναι κάτι το οποίο το ελέγχουμε. Ούτε τα μέσα πρόληψης επαρκούν για τόσο έντονα φαινόμενα, όπως εδώ, που το πρώτο τέταρτο, απ΄ ότι λένε αυτόπτες μάρτυρες, είχαμε 2 χιλιόμετρα μέτωπο. Και εδώ αξίζουν τα συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική, στους εθελοντές δασοπυροσβέστες, το Δασαρχείο. Εδώ, οι άνθρωποι, παρόλη την καταστροφή, πετύχανε ένα θαύμα. Από εκεί και πέρα η πρόληψη σ΄ αυτά τα δάση μέσα είναι η κτηνοτροφία, να ζωντανέψουν τα βουνά μας, να μπούνε μέσα οι κτηνοτρόφοι, να ζει το βουνό, να ζούνε άνθρωποι από το βουνό, να παίρνουν τα ξύλα, να ξυλεύουν. Να ζωντανέψει το βουνό. Αυτή είναι η πραγματική πρόληψη. Κατά τ΄άλλα, τώρα, μάγια δεν γίνονται. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε μάγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ