Γ. Τσατάνη: Ο Παπαγγελόπουλος μού είπε «μεταξύ μας τώρα στείλτε τη δικογραφία πίσω»

Γ. Τσατάνη: Ο Παπαγγελόπουλος μού είπε «μεταξύ μας τώρα στείλτε τη δικογραφία πίσω»

Στην αντεπίθεση πέρασε η Εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη κατά τη διάρκεια της ακρόασής της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αφενός ζήτησε την κατ' αντιπαράστασή εξέτασή της με την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου και αφετέρου συναίνεσε ώστε να σταλεί από την κυρία Θάνου η πειθαρχική αγωγή σε βάρος της. Νωρίτερα, αλγεινή εντύπωση στα μέλη της Επιτροπής είχε προκαλέσει η απαντητική επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου αναφορικά με την αποστολή της πειθαρχική αγωγής. Και τούτο διότι η κυρία Θάνου ουσιαστικά κατηγόρησε την κυρία Τσατάνη ότι η εισαγγελέας Εφετών προκάλεσε από μόνη της την έρευνα!

Παράλληλα, η ίδια αποκάλυψε ότι τελειώνοντας την συνομιλία τους ο κ. Παπαγγελόπουλος της είπε « «μεταξύ μας τώρα στείλτε τη δικογραφία πίσω», παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στο έργο της.

«Κατά την άποψή μου σε πρώτο στάδιο και πριν τα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης προχωρήσουν σε όποια ενέργεια πρέπει η ίδια η κα Τσατάνη υπέρ της οποίας λειτουργεί η μυστικότητα να δηλώσει ενώπιον σας αν συναινεί για την εκ μέρους μου χορήγηση της σε βάρος της ασκηθείσας πειθαρχικής αγωγής για να διευκολύνει το έργο σας αφού η διερεύνηση του ζητήματος  προκλήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά της ίδιας της κυρίας Τσατάνη», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θανού, προκαλώντας της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Πάσχει από πρόδηλες παρεξηγήσεις του νομικού συστήματος της χώρας και της έννομης τάξης της χώρας. Απευθύνεται στη Βουλή κι αναπτύσσει τη θεωρία ότι η μυστικότητα της πειθαρχικής διαδικασίας είναι ιδιωτικού χαρακτήρα υπόθεση δεν αντιλαμβάνεται ότι η μυστικότητα είναι θεσμική εγγύηση για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», τόνισε ο Ε. Βενιζέλος, με τον βουλευτή της ΝΔ, Χ. Αθανασίου να προσθέτου ότι η Πρόεδρος του Α.Π. ξεπέρασε τα όρια της αρμοδιότητάς της.

Από την πλευρά της, πάντως, η κυρία Τσατάνη τόνισε με νόημα ότι δεν έχει να κρύψει κάτι σε σχέση με την πειθαρχική της αγωγή η οποία «οποία βάλει εναντίων το σύννομου των δικονομικών ενεργειών». «συναινώ και στην παράδοση από την κυρία Πρόεδρο αν θεωρεί ότι νόμιμο να παραδώσει το υλικό της πειθαρχικής αγωγής εκείνη θα το κρίνει αλλά υποβάλλω αίτημα να κληθεί σε ακρόαση κατ' αντιπαράσταση με την κυρία Θάνου τον κ. Νικόλαο Παντελή για μια απάντηση στο ερώτημα για την πειθαρχική μου αγωγή. Ζητώ επίσής και ακρόαση της κυρίας Ράικου, Νικολάου Αρνεράκη και Πασχάλη, ενώ επανέρχομαι και στο αίτημά μου για κατ' αντιπαράσταση ακρόαση με τον αναπληρωτή Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο», υπογράμμισε η κυρία Τσατάνη περνώντας πλέον στην αντεπίθεση. Επιφυλακτική ήταν η απάντηση της Προέδρου της Επιτροπής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «πρώιμο ακόμα στάδιο»!

Την ίδια ώρα, η Εισαγγελέας Εφετών άφησε σαφής υπόνοιες ότι έχει στα χέρια της αποδεικτικά στοιχεία σχετική με το τηλεφώνημα του Δ. Παπαγγελόπουλου. «Είναι καταγεγραμμένο το τηλεφώνημα που σας έκανε ο υπουργός σε υλικό φορέα; Γιατί λέτε υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», ρώτησε ο Μ. Βόριδης για να λάβει την απάντηση: «Για λόγους δικονομικής τάξεως αυστηρά σε σχέση με το ερώτημά σας δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω γιατί άπτεται θεμάτων ερευνώμενων αξιοποίνων πράξεων όμως ο κύρος υπουργός δεν έχει αναφέρει πουθενά αν επαληθεύει ή διαψεύδει το περιεχόμενο της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας έχει περιοριστεί στο είδος και τον χαρακτήρα του».

Αλέξανδρος Διαμάντης