Γ. Πατούλης: Ζήτησε ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε επίπεδο δήμων

Γ. Πατούλης: Ζήτησε ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε επίπεδο δήμων

Την ενεργοποίηση όλων των δήμων της Ευρώπης προκειμένου να καταρτιστεί πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ζήτησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και απήθυνε έκκληση για την διαφύλαξη της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την πολιτική και την κοινωνική σταθερότητα, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να τροφοδοτηθούν ακραίες πολιτικές δυνάμεις και να μεταδοθεί ο εξτρεμισμός ως τσουνάμι σε όλη την Ευρώπη, προειδοποίησε ο κ. Πατούλης μιλώντας, νωρίτερα απόψε, στην εναρκτήρια συνάντηση της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. «Ούτε η Γερμανία μπορεί μόνη της. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία μπορούν να φιλοξενήσουν όλους τους πρόσφυγες», είπε ο κ. Πατούλης και τόνισε ότι σε πολλές χώρες, ενδεχομένως και στην Γερμανία, έχουν ήδη προκληθεί πολιτικοί τριγμοί λόγω της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, ενεργοποιώντας ακραίες πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν ιδεολογίες και πρακτικές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

«Η Ελλάδα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος» τόσο της οικονομικής όσο και της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και τόνισε ότι η προβληματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει αντίκτυπο και στην λειτουργία των δήμων καθώς προκαλεί υστέρηση εσόδων. «Καλούμαστε να προχωρήσουμε σε σύντομο χρόνο όσα δεν έχουμε κάνει τα τελευταία 100 χρόνια», συνέχισε ο κ. Πατούλης και υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να γίνει με την βοήθεια των φίλων. «Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας», τόνισε, εξηγώντας ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να ορθοποδήσει «δεν είναι να της χαριστούν τα χρέη που έχουμε φορτωθεί, αλλά να μας δοθεί περισσότερος χρόνος, για να κτίσουμε ξανά από την αρχή σε γερές βάσεις την οικονομία». Σε αυτή την προσπάθεια θεωρούμε απαραίτητη την βοήθεια και την εμπειρία των φίλων και συμμάχων μας, ανέφερε και έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν πράξεις και όχι μόνο λόγια, ώστε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ ισότιμων μελών να γίνει πράξη. «Πάνω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι», είπε.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο εντεταλμένος της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και υφυπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στο φετινό συνέδριο συμμετέχουν πάνω από 100 Δήμαρχοι από την Ελλάδα, γεγονός το οποίο, όπως είπε, καταδεικνύει την σημασία που αποδίδεται στην συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά μικρά βήματα, προκειμένου να επιτευχθεί το μεγάλο αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ