Το «follow the money» φέρνει νέες χειροπέδες;

Το «follow the money» φέρνει νέες χειροπέδες;

Τον αμερικάνικο τρόπο στοιχειοθέτησης εγκλημάτων που στηρίζεται στην αρχή «follow the money» -ακολούθα το χρήμα- υιοθετούν πλέον ξεκάθαρα οι ελληνικές διωκτικές αρχές για να διαλευκάνουν τα τεράστια σκάνδαλα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Με έναν νόμο περί ευθύνης υπουργών να καθιστά ουσιαστικά απαγορευτικό να διωχθούν πολιτικά πρόσωπα για παραλείψεις ή σκάνδαλα της υπουργίας τους, οι διαδρομές του χρήματος, και η βοήθεια μέσω συνδρομών ξένων συστημάτων δικαιοσύνης, φέρνουν τόσα αποτελέσματα όσα δεν κατάφεραν ποτέ να επιτύχουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

-Ήδη η αποκάλυψη του liberal.gr για την έφοδο των ελληνικών αρχών στο γραφείο της επικεφαλής ξένης τράπεζας στην Ελλάδα, από το οποίο σήκωσαν σκληρούς δίσκους και όλα τα αρχεία σε εκτέλεση σχετικής παραγγελίας, προκαλεί σάλο, καθώς εκτιμάται (τα στοιχεία της τράπεζας είναι γνωστά στο liberal.gr) ότι αφορούν ήδη γνωστή υπόθεση μαύρου χρήματος στα εξοπλιστικά, απλώς ο δρόμος του χρήματος αυτήν τη φορά καταλήγει εμφανώς σε πολιτικό πρόσωπο. Αυτή θα είναι μια ιδιαίτερα δυναμική εξέλιξη, όταν μάλιστα τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται διαρκώς νέες δικαστικές κινήσεις προς πάσα κατεύθυνση στα ζητήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα:

-Πριν από 3 ημέρες εστάλη στη Βουλή δικογραφία για τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου και τυχόν ευθύνες του για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην προμήθεια των 12 ελικοπτέρων Απάτσι. Αυτή άλλωστε ήταν η 4η δίωξη σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου για εξοπλιστικό πρόγραμμα.

-Καταπέλτης για την υπόθεση των εξοπλιστικών ήταν η απολογία του Βρετανού δικηγόρου Πίτερ Κόλεριτζ, για την υπόθεση της προμήθειας των ιπτάμενων ραντάρ από την σουηδική Ericsson. Η απολογία Κόλεριτζ που φέρεται διαχειριστής υπεράκτιων εταιρειών με -κατά το κατηγορητήριο- πραγματικό δικαιούχο τον Θωμά Λιακουνάκο, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού άνοιξε σοβαρά ζητήματα ακόμα και εσωτερικά στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Κόλεριτζ μίλησε για διακίνηση μιζών και ενέπλεξε:

-Τον Θωμά Λιακουνάκο, τον οποίο όρισε πραγματικό δικαιούχο των εταιριών από0 τις οποίες φέρονται να κινήθηκαν μίζες προς τον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, τον υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

-Αποκάλυψε νέες εταιρείες οι οποίες -με βάση και τη συνδρομή από το Μονακό- διακίνησαν μαύρο χρήμα και πιθανόν ανοίγουν νέους δρόμους έρευνας που οδηγούν και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα.

-Περιέγραψε πως μέρος της μίζας από την Ericsson για τα ραντάρ που πέρασαν από την εταιρία Χαϊγουντ (με πραγματικό δικαιούχο κατά τις αρχές τον Σμπώκο) κατέληξαν στην Αγία Πετρούπολη όπου επενδύθηκαν στην αγορά κτιρίων και ενός τεράστιου κέντρου αποκατάστασης. Το ενοίκιο που έπαιρνε κατά τους υπολογισμούς ήταν 110.000 ευρώ τον μηνά!

-Το βασικότερο όμως είναι ότι ο Κόλεριτζ, πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση δεν ρωτήθηκε από τους ανακριτές τίποτα για ένα SMS (το αποκάλυψε πριν μια εβδομάδα η εφημερίδα Πρώτο Θέμα) που δέχτηκε τον Ιούνιο του 2014 από τον Λιακουνάκο με το οποίο εν ολίγοις του έλεγε πως μπορεί να κανονίσει μια ανεπίσημη συνάντηση με έλληνα εισαγγελέα για να πει κάποια πράγματα και μετά «ο φάκελος θα κλείσει». Το γεγονός ότι ένας κατηγορούμενος εμφανίζεται ως ενδιάμεσος μεταξύ ενός εισαγγελέα και ενός άλλου -υποψήφιου- κατηγορούμενου, προκάλεσε σάλο. Κατ' αρχήν παραμένει άγνωστο αν οι αρχές (υπουργείο κλπ) ήταν ενημερωμένες για τυχόν συνάντηση και γενικώς τις κινήσεις Λιακουνάκου. Απορίας άξιον δε πως «ήξερε» ο κατηγορούμενος ότι ο φάκελος θα κλείσει.

-Η αποκάλυψη προκάλεσε σάλο και αμέσως με έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε ενημέρωση από την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-Ερωτήματα διατυπώνονται επίσης και για το γεγονός ότι κρίσιμα έγγραφα για τον Λιακουνάκο και την -κατά το κατηγορητήριο- σχέση με του με την εταιρία Ιντεράξιον που διακινούσε μίζες,  από τη δικαστική συνδρομή του Μονακό, εστάλησαν στην ανακρίτρια με καθυστέρηση αρκετών μηνών από την εισαγγελία Διαφθοράς.

-Επίσης κομβικό σημείο της υπόθεσης είναι πως δυο μήνες μετά τη σύλληψη του Λιακουκάνου, χρειάστηκε σειρά δημοσιευμάτων και παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου που ζήτησε ενημέρωση για το θέμα για να δεσμευτούν οι λογαριασμοί του επιχειρηματία. Όταν είναι γνωστό πως σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς (Siemens, εξοπλιστικά, υποβρύχια, τραπεζικά σκάνδαλα κλπ.) οι λογαριασμοί δεσμεύονται στο στάδιο, της προκαταρκτικής από τους αρμόδιους εισαγγελείς που τη διενεργούν. Κι αυτό για να μην προλάβει ο κατηγορούμενος να τους αδειάσει άρον-άρον.