Φόβος και βία στη Μόρια - Βίντεο με τις συνθήκες στον καταυλισμό

Φόβος και βία στη Μόρια - Βίντεο με τις συνθήκες στον καταυλισμό

Ένα σκληρό βίντεο διάρκειας τριών περίπου λεπτών αποτυπώνει τις ζοφερές εικόνες που επικρατούν στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας, όπως έχουν ήδη περιγραφεί στο οδοιπορικό του BBC, αλλά και τις πρόσφατες καταγγελίες από 19 ΜΚΟ ή το χθεσινό ρεπορτάζ του Guardian.

Πάνω από 8.300 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στον πρώην στρατόπεδο, διαμένοντας σε ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια και ετοιμόρροπες σκηνές υπό συνθήκες που επικρίνονται ευρέως ότι δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα.

ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων Oxfam και η Action Aid, χαρακτήρισαν τις συνθήκες στη Μόρια «επαίσχυντες». Το βίντεο τις υπηρεσίας AJ+ του αραβικού δικτύου Al Jazeera συνοψίζει πώς είναι να ζει κανείς στη Μόρια.

«Παιδιά γύρω σου επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμού του ελληνικού νησιού της Λέσβου», αναφέρει το βίντεο. Μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αφηγείται ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία. «Έχουμε ασθενείς ηλικίας και 5 ετών που βιάστηκαν στην Μόρια», λέει.

«Ο φόβος λυγίζει τους ανθρώπους, θα αποκτήσεις κρίσεις άγχους, παραισθήσεις και σκέψεις αυτοκτονίας» συνεχίζει το βίντεο του AJ+, με την Λουίζ Ρόλαντ-Γκοζελίν να εξηγεί ότι «έχεις γύρω σου ανθρώπους οι οποίοι είχαν εξαιρετικά σκληρές σκληρές, τραυματικές εμπερίες».

Άνθρωποι μοιράζονται την τουαλέτα με 72 ακόμα άτομα και το μπάνιο με 84. «Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και αν την περιγράψει κανείς» προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν παιδιά που αρρωσταίνουν μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης.

Καταλήγοντας, το βίντεο αναφέρει πως το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζήσουν μήνες ή και χρόνια στη Μόρια, καθώς η ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν θέσεις, ενώ οι επιστροφές γίνονται με αργούς ρυθμούς βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στο Euronews και ο Αλέξης Τσίπρας, παραδεχόμενος ότι είναι πολύ δύσκολη.

«Ακόμα και αν είχαμε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο έχει μια χωρητικότητα άλφα, αλλά αναγκάζεσαι να φιλοξενείς πέντε φορές το άλφα ή έξι φορές το άλφα τους φιλοξενούμενους εκεί, τον αριθμό εννοώ των ανθρώπων εκεί, είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά. Είναι μία πραγματικότητα η οποία ορίζεται από την πολύ δύσκολη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει με την Τουρκία, την ευρωτουρκική συμφωνία, την οποία πρέπει να τηρήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.