Φιλιππίνες: Παράταση του στρατιωτικού νόμου στο Μιντανάο

Φιλιππίνες: Παράταση του στρατιωτικού νόμου στο Μιντανάο

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές στις Φιλιππίνες ψήφισαν σήμερα υπέρ της παράτασης του στρατιωτικού νόμου που έχει επιβληθεί στο νησί Μιντανάο, στο νότιο τμήμα της χώρας, έως το τέλος του έτους, δίνοντας στον πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε περισσότερο χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ένοπλους αυτονομιστές που έχουν συμμαχήσει με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου 261 βουλευτές συμφώνησαν να παραταθεί ο στρατιωτικός νόμος έπειτα από επτάωρη κοινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, αριθμός μεγαλύτερος των δύο τρίτων των βουλευτών που απαιτούνταν προκειμένου να εγκριθεί η παράταση του στρατιωτικού νόμου.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας είχαν πει στους κοινοβουλευτικούς πως ο στρατιωτικός νόμος είναι απαραίτητος προκειμένου να σταθεροποιηθεί μια περιοχή όπου το Ισλαμικό Κράτος αποκτά επιρροή, και οι υποστηρικτές του μπορεί να θελήσουν να πραγματοποιήσουν εξεγέρσεις και σε άλλες περιοχές του Μιντανάο, με τη συνδρομή ξένων τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορενζάνα προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν πιο σοβαρά προβλήματα αν η κυβέρνηση δεν έχει τις εξουσίες ώστε να δράσει άμεσα.

«Χρειαζόμαστε τον στρατιωτικό νόμο επειδή δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμη την ύπαρξη άλλων εμπνεόμενων από το Ντάες ομάδων», είπε, χρησιμοποιώντας μια άλλη ονομασία για το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ντουτέρτε επέβαλε στο Μιντανάο στρατιωτικό νόμο στις 23 Μαΐου, όταν βαριά οπλισμένοι μαχητές μέλη των ομάδων Μάουτε και Αμπού Σαγιάφ μαζί με ξένους μαχητές εισέβαλαν στην πόλη Μαράουι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας στη διάρκεια της προεδρίας του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ