Φιλιππίνες: 1,7 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων

Φιλιππίνες: 1,7 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων

Οι σφοδρές καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν τις Φιλιππίνες το τελευταίο διάστημα, μεταξύ αυτών ο τυφώνας Μελόρ, έχουν αναγκάσει τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους, γνωστοποίησαν στελέχη οργανώσεων αρωγής, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακίνο διένειμε νερό σήμερα στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις θεομηνίες.

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο τυφώνας Μελόρ έπληξε τις κεντρικές Φιλιππίνες την 15η Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά, να καταστραφούν σοδειές και το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε έξι επαρχίες να υποστεί μεγάλες ζημίες.

Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε περίπου 200.000 κατοικίες, κυρίως στις επαρχίες του Ανατολικού Μιντόρο, του Βόρειου Σαμάρ και του Σορσογκόν, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιριών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Οι ζημιές στις καλλιέργειες και τις υποδομές υπολογίζονται στο ποσό των 99 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την IFRC, που απηύθυνε έκκληση υπέρ της συγκέντρωσης 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση επείγουσας βοήθειας στους επιζώντες.

«Αυτές οι αλλεπάλληλες καταστροφές έχουν κάνει την ζωή εξαιρετικά δύσκολη για τις κοινότητες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν πληγεί από τα επανειλημμένα κύματα πλημμυρών» ανέφερε ο Κάρι Ισομάα, επικεφαλής της επιτροπής της IFRC στις Φιλιππίνες, σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Καθώς οι βροχές συνεχίζονται σε μεγάλο τμήμα της χώρας και πλημμύρες και κατολισθήσεις σαρώνουν ορισμένες επαρχίες, ο πρόεδρος Ακίνο συναντήθηκε με εκτοπισμένους στο Βόρειο Σαμάρ και το Ανατολικό Μιντόρο.

Η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφού Μαοϊστές αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον ενός φορτηγού του στρατού που βοηθούσε στον καθαρισμό των πληγεισών περιοχών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου των ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχη Ρεστιτούτο Παντίλα, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στην επίθεση, χθες το πρωί, ένα περιστατικό που θα μπορούσε να επιβραδύνει το έργο της διανομής βοήθειας στους κατοίκους.

Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις σφοδρότερα πληγείσες από φυσικές καταστροφές χώρες, καθώς κατά μέσο όρο αντιμετωπίζει περίπου 20 τυφώνες κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ