Φ. Μογκερίνι: Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα ήταν "μια ψήφος για την αλλαγή"

Φ. Μογκερίνι: Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα ήταν "μια ψήφος για την αλλαγή"

Η νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα εκφράζει μια προσδοκία για "αλλαγή", δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργασθούν.

"Η ψήφος του εκλογικού σωματος είναι μια ψήφος για την αλλαγή και μια σαφής έκκληση προς όλους τους πολιτικούς πρωταγωνιστές και τους θεσμούς στη Βενεζουέλα να αρχίσουν εποικοδομητικές πολιτικές προσπάθειες για να απαντήσουν μαζί στις επόμενες προκλήσεις, για το καλό της χώρας και όλων των πολιτών της", γράφει σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, η οποία ήταν το φαβορί των εκλογών, κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά σε 16 χρόνια, σε μια ψηφοφορία που σηματοδοτήθηκε από τη λαϊκή οργή για την οικονομική κρίση που έχει αδειάσει τα σούπερ-μάρκετ αυτής της πετρελαιοεξαγωγικής χώρας.

Το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, απέσπασε 99 από τις 167 έδρες του κοινοβουλίου, έναντι 46 για το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ απομένουν προς διανομή 22 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ