F. Hollande: Είμαστε σε πόλεμο

F. Hollande: Είμαστε σε πόλεμο

Η Γαλλία είναι σε πόλεμο εναντίον θρασύδειλων δολοφόνων, δεν εμπλέκεται όμως σε μια σύγκρουση πολιτισμών, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, υποσχόμενος ότι η χώρα του θα εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι.

Σε ομιλία του ενώπιον και των δύο σωμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος Hollande ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει τάχιστα ένα ψήφισμα εναντίον της τρομοκρατίας.

"Στο μεταξύ, η Γαλλία θα εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη χώρα αυτή ως "το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών που έχει γνωρίσει ο κόσμος".

"Η Γαλλία είναι σε πόλεμο", συνέχισε, απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές. "Αλλά δεν εμπλεκόμαστε σε μια σύγκρουση πολιτισμών, επειδή αυτοί οι δολοφόνοι δεν εκπροσωπούν κανένα" πολιτισμό, υπογράμμισε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που Γάλλος πρόεδρος εκφωνεί ομιλία ενώπιον και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, στο λεγόμενο Κογκρέσο των Βερσαλλιών. Η διαδικασία αυτή αφορά κατά βάση συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και σημαντικές ομιλίες των προέδρων.

"Η δημοκρατία μας έχει θριαμβεύσει απέναντι σε αντιπάλους που ήταν πολύ πιο ικανοί από αυτούς τους θρασύδειλους", συνέχισε ο Hollande.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται ένας ενιαίος, μεγάλος συνασπισμός για να πολεμήσει στη Συρία, αποκαλύπτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τον Barack Obama και τον Vladimir Putin, για να συζητήσει το θέμα αυτό.

"Θα συναντηθώ τις επόμενες ημέρες με τους προέδρους Obama και Putin για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας", είπε.

Ο Hollande πρόσθεσε ότι το Παρίσι θέλει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια επιστροφή στους ελέγχους στα εθνικά σύνορα κάθε χώρας και τελικά η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας της Γαλλίας, ο Francois Hollande δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό, Έτσι, θα δημιουργηθούν 8.500 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσουν οι περικοπές στις δυνάμεις του στρατού. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις στην αστυνομία και τη χωροφυλακή και άλλες 2.500 θέσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ τα τελωνεία θα ενισχυθούν με άλλους 1.000 υπαλλήλους.

"Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες, για τις οποίες αναλαμβάνω την ευθύνη", τόνισε. "Θεωρώ ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια προέχει του Συμφώνου Σταθερότητας", υπογράμμισε αναφερόμενος στους περιορισμούς στους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε επίσης ότι θέλει να ψηφιστεί ένας νόμος που θα στερεί τη γαλλική υπηκοότητα από όσους έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες ενώ θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όσους από αυτούς θεωρούνται "επικίνδυνοι".

Όπως αναμενόταν να κάνει, ο Hollande ζήτησε από τους βουλευτές να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία για άλλους τρεις μήνες. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσει την τροποποίηση του νόμου που αφορά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενώ, όπως είπε, θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δοθεί στις υπηρεσίες η δυνατότητα "να δράσουν εναντίον της τρομοκρατίας του πολέμου".

Οι επιθέσεις στο Παρίσι "αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, προετοιμάστηκαν και οργανώθηκαν στο Βέλγιο" και "διαπράχθηκαν στο έδαφός μας με Γάλλους συναυτουργούς", συνέχισε καλώντας τους Γάλλους πολίτες να επιδείξουν "επιμονή, ενότητα, διαύγεια και αξιοπρέπεια" μετά από αυτές τις "πράξεις πολέμου".

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των επιχειρήσεών της στη Συρία, μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, το βράδυ της Κυριακής, ο Hollande είπε ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αποπλεύσει την Πέμπτη με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, κάτι που "θα τριπλασιάσει τις δυνατότητες" της Γαλλίας. "Δεν θα υπάρξει καμία ανάπαυλα, καμία ανακωχή", υπογράμμισε.

Βουλευτές, γερουσιαστές και μέλη της κυβέρνησης επευφήμησαν όρθιοι τον πρόεδρο μετά την ομιλία του και όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, τη Μασσαλιώτιδα. Ο Francois Hollande παρέμεινε στο βήμα, τραγουδώντας και αυτός μαζί με όλους τους υπόλοιπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ