Ευέλικτα πυροσβεστικά αεροπλάνα από το Ισραήλ στην Ελλάδα

Ευέλικτα πυροσβεστικά αεροπλάνα από το Ισραήλ στην Ελλάδα

Ισραηλινά πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στην προσπάθεια για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μετά από επικοινωνία της Ελληνικής και Ισραηλινής Κυβέρνησης. Τα 2 ευέλικτα αεροσκάφη της Μονάδας Εναέριας Πυρόσβεσης του Ισραήλ που χειρίζονται εξαιρετικά έμπειροι ισραηλινοί πιλότοι, εκπαιδευμένοι στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, κατέφτασαν την Τρίτη 10/8 στο αεροδρόμιο της Τανάγρας και έλαβαν οδηγίες για τα επόμενα βήματα και το επιχειρησιακό σχέδιο. Επιχειρούν ήδη σε συνεργασία με την Ελληνική Ομάδα Εναέριας Πυρόσβεσης για την καταστολή των πυρκαγιών στην Εύβοια και την Ηλεία.

Σημειώνεται ότι η Ισραηλινή Εναέρια Πυροσβεστική Μονάδα τελεί υπό την επίβλεψη της Ισραηλινής Αστυνομίας, ενώ η Elbit Systems έχει αναλάβει τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία της, καθώς και την άρτια εκπαίδευση των πιλότων τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη στρατηγική συνεργασία και την υπογραφή της διακρατικής σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής και της Ισραηλινής Κυβέρνησης, η Elbit Systems έχει αναλάβει την δημιουργία και λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα. Με πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και υψηλές τεχνολογικές ικανότητες, οι λύσεις εκπαίδευσης της Elbit Systems ορίζουν νέα πρότυπα ποιότητας, αξίας και αποτελεσματικότητας στην εκπαίδευση πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών.

Η Δημιουργία της Ισραηλινής Εναέριας Μονάδας Πυρόσβεσης

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο όρος Καρμέλ που έπληξαν το Ισραήλ το 2010, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας, ανέλαβε να δημιουργήσει μία νέα εναέρια μονάδα πυρόσβεσης σε μόλις 4 μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Άμυνας αγόρασε οκτώ 802F Air-Tractors και ανέθεσε τη λειτουργία της μονάδας στην εταιρεία Elbit Systems Ltd. Τον Μάιο του 2011, ιδρύθηκε η 249 Εναέρια Πυροσβεστική Μονάδα, η οποία αργότερα άλλαξε το όνομά της σε μοίρα «ELAD», τιμώντας τον 17-χρονο εθελοντή, Elad Riben, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά του όρους Καρμέλ.

Η Ισραηλινή Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την πυροσβεστική μοίρα, ενώ η Elbit είναι η εταιρεία που έχει προμηθεύσει ολόκληρο τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών, έχει αναλάβει τη συντήρησή της μοίρας, την εκπαίδευση των πιλότων τους και τη διαχείρισή της για την Ισραηλινή Αστυνομία.