Europol: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης εις βάρος επενδυτών σε Κύπρο και άλλες χώρες

Europol: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης εις βάρος επενδυτών σε Κύπρο και άλλες χώρες

Εγκληματική οργάνωση που δρούσε σε βάρος επενδυτών σε Κύπρο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ολλανδία και Ουκρανία, εξάρθρωσαν οι αρχές, όπως ανακοίνωσε η Europol. Το κύκλωμα, το οποίο δρούσε από το Μάιο του 2019 έως και το Σεπτέμβριο του 2021, είχε προβεί σε απάτες ύψους τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές αστυνομικές και δικαστικές αρχές των πέντε χωρών, σε συνεργασία με τη Europol και Eurojust, πραγματοποίησαν έρευνες σε μία κατοικία στην Κύπρο, πέντε στη Βουλγαρία και δύο στην Ουκρανία. Συνελήφθη ένα άτομο στην Κύπρο, το οποίο χαρακτηρίζεται στόχος υψηλής αξίας, ανακρίθηκαν δεκαεπτά εμπλεκόμενοι στη Βουλγαρία ενώ κατασχέθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, τηλέφωνα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και data banks. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 246 διώξεις σε 15 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Η σπείρα που διατηρούσε εταιρεία με βάση την Ουκρανία και τηλεφωνικά κέντρα στη Βουλγαρία, προσέφερε επενδύσεις υψηλού κέρδους χρησιμοποιώντας περισσότερες από 250 διευθύνσεις στο διαδίκτυο. Όπως προκύπτει από την έρευνα, με διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δράστες προσέλκυαν υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι όμως δεν λάμβαναν ποτέ κέρδη ή και τα χρήματα που είχαν επενδύσει.