Eurobank: Έχουν καλυφθεί τα 3/4 της ΑΜΚ – Στα €2,04 δισ. μειώθηκε ο στόχος

Eurobank: Έχουν καλυφθεί τα 3/4 της ΑΜΚ – Στα €2,04 δισ. μειώθηκε ο στόχος

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Eurobank, ενώ σύμφωνα με τη διοίκησή της έχει καλυφθεί κατά 3/4 η ζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες μειώθηκαν σε 2,04 δισ. ευρώ, μετά και την αναγνώριση ποσού 83 εκατ. ευρώ από τον SSM στο πλαίσιο της δημιουργίας οργανικών εσόδων από το capital plan της τράπεζας. 

H ομάδα των βασικών επενδυτών (Fairfax, Ross, Brookfield, Highfields) αύξησε το ποσό συμμετοχής της κατά 100 εκατομμύρια ευρώ (από τα 353 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινώσει αρχικά σε 453 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ίδια ομάδα σήμερα και αύριο διατηρεί τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της συμμετοχής της κατά 131 εκατ. ευρώ επιπλέον, ώστε η συνολική τους συμμετοχή να φθάσει στα 584 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 28,6% της ΑΜΚ.

Στη σημερινή (16 Νοεμβρίου) γενική συνέλευση της τράπεζας, ο πρόεδρος του δ.σ. Νίκος Καραμούζης τόνισε ότι το 90% της ΑΜΚ θα καλυφτεί από ξένους επενδυτές, εκφράζοντας την πίστη και την πεποίθησή του ότι θα είναι επιτυχής. Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης εξέφρασε την ευχή να κλείσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για να προχωρήσει συνολικά η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Οι εγχώριοι επενδυτές αναμένεται να καλύψουν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης και της ανταλλαγής μετοχών περίπου το 10% της ΑΜΚ, με τον πρόεδρο της Eurobank Νίκο Καραμούζη να εκτιμά ότι το ποσό συμμετοχής τους θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης οδηγεί σε αλλαγή σελίδας και επιστροφή στην σταθερή και επαναλαμβανόμενη οργανική κερδοφορία για την Eurobank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας ζήτησε συγγνώμη από τους μικρομετόχους της για το ότι η αύξηση κεφαλαίου διενεργείται με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, καθώς η δυσμενής συγκυρία επέβαλλε σχεδόν αυτή την απόφαση, ώστε να μην αυξηθούν τα ρίσκα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι «στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που είχαμε για να θωρακίσουμε την τράπεζα χωρίς χρονοτριβές, λάβαμε ομόφωνα την απόφαση αυτή. Σε ένα απαιτητικό, δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον, όπου και οι τέσσερις μαζί τράπεζες απευθυνόμαστε στις διεθνείς αγορές για να αντλήσουμε κεφάλαια δισ. ευρώ, δεν θα ρισκάραμε την περίπτωση να μην ολοκληρωθεί η αύξηση μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου (καθώς μετά οι αγορές δεν λειτουργούν λόγω της αργίας για την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς), καθώς οποιαδήποτε αστοχία θα οδηγούσε στην εφαρμογή από 1η/1/2016 του νόμου 4334/15 περί εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αν η τράπεζα χρειαζόταν κρατική βοήθεια, αυτό θα συνεπαγόταν και κούρεμα καταθέσεων. Τέτοιο ρίσκο δεν θα αναλαμβάναμε επουδενί. Ούτε οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που καλύπτουν το 90% της ΑΜΚ θα δεσμεύονταν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον δεν θα δέχονταν, ακόμη και αν αυτή δεν συνεπαγόταν καθυστερήσεις από το χρονοδιάγραμμα, να υποστούν περαιτέρω dillution από την έκδοση και νέων μετοχών". 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας εξέφρασε την εκτίμηση της διοίκησης της τράπεζας προς τους μετόχους της, οι οποίοι συνεχίζουν να παράσχουν τη στήριξή τους σε συνθήκες που θα μπορούσαν να τους είχαν απογοητεύσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Καραβίας επισήμανε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η τράπεζα θα ανακοινώσει δύο σημαντικές αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων με σημαντικά αποτελέσματα και οφέλη για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την βιώσιμη ανάπτυξη τους

Γενικότερα, επισήμανε ότι η θέση της τράπεζας είναι να προσφέρει βιώσιμες λύσεις στους ιδιώτες πελάτες της που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, με κοινωνική ευαισθησία. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει αυτοί ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις αυτοί που δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις ενώ έχουν την δυνατότητα.