Ερντογάν: Δεν θα γίνουμε «αποθήκη» της Ευρώπης για πρόσφυγες

Ερντογάν: Δεν θα γίνουμε «αποθήκη» της Ευρώπης για πρόσφυγες

Στο ενδεχόμενο προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θα γίνει «αποθήκη» τονίζοντας παράλληλα ότι την αποκλειστική ευθύνη για το ζήτημα θα έχει η Ευρώπη.

«Η Τουρκία δεν έχει καμία ευθύνη να γίνει η αποθήκη της Ευρώπης για τους πρόσφυγες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters. «Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους νέους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν αλλά και από αλλού. Δεν μπορούν να το αποφύγουν αυτό» πρόσθεσε.

Η στάση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ουσιαστικά και τις προθέσεις του αναφορικά με τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει και την προσφυγική κρίση που προκαλεί η κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν,  επιβεβαιώνοντας προς το παρόν, τους φόβους που ήδη έχουν εκφραστεί για ενδεχόμενη εργαλειοποίηση των εξελίξεων από την πλευρά της Τoυρκίας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η ελληνική πλευρά έχει θέσει το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει στην έκακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και να επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού, θέτοντας θέμα συντονισμού.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε «η Τουρκία θα ξεκινήσει επαφές με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Κύριος στόχος μας είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια του Αφγανιστάν και αυτό καθορίζει τις κινήσεις μας» ανέφερε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.