Erdogan: Η Ρωσία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη

Erdogan: Η Ρωσία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη

H ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, καθώς παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία κοντά στη σύνορα με τη Συρία.

«Αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας είναι εκείνοι που οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους όπως μετέδωσε στον ιστότοπό του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας, εκείνοι απλά εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους, που συνίστανται στο να απαντήσουν στις… παραβιάσεις των κανόνων εμπλοκής. Νομίζω ότι αυτή είναι η ουσία» τόνισε ο Recep Tayyip Erdogan.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan κατήγγειλε επίσης σήμερα ότι ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα που του έκανε αφού η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία.

«Μετά το περιστατικό τηλεφώνησα στον Putin όμως έως αυτή τη στιγμή ο Putin δε μου έχει απαντήσει» επισήμανε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ενώ προσέθεσε ότι «θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αναχαιτίσουμε διαφορετικά αυτή την παραβίαση του εναέριου χώρου» εάν «γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για ένα ρωσικό αεροσκάφος».



V. Putin: Η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις διμερείς σχέσεις σε αδιέξοδο

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δήλωσε σήμερα πως, κατά την άπoψη της Μόσχας, η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας σε αδιέξοδο.

«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο», είπε ο V. Putin στο Κρεμλίνο σε μια τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών.

Ο V. Putin πρόσθεσε πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ