Επικοινωνία του Α. Τσίπρα με Hollande, Merkel και Juncker

Επικοινωνία του Α. Τσίπρα με Hollande, Merkel και Juncker

Ο Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Francois Holande, την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean - Claude Juncker. Βασικό αντικείμενο και των τριών επαφών ήταν το Προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό Πρόγραμμα.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις, καλωσόρισαν την πρωτοβουλία, και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με την γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Προσφυγικού και Μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Σε ότι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Καμία συμφωνία, ακόμα, μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών

Πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή τηλεδιάσκεψη του Εurogroup Working Group, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.  

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.  

Το EWG αποτιμά την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ