field_kentriki_fotografia

Επέλαση Όμικρον: Plan B για να καλυφθούν τα κενά στο Δημόσιο

Την άμεση κατάρτιση εναλλακτικού σχεδίου για την εργασία στο Δημόσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή, εφόσον υπάρξει απότομη και μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας σε κάποια υπηρεσία, ζητά με κατεπείγον έγγραφο του το υπουργείο Εσωτερικών. Μπροστά στον κίνδυνο να βραχυκυκλώσουν ολόκληρες υπηρεσίες από τα απανωτά κρούσματα - ο ημερήσιος αριθμός αναμένεται και σήμερα να φτάσει τα 50.000-  κάθε προϊστάμενος καλείται να εξασφαλίσει το ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό ανά κλάδο και ειδικότητα, προκειμένου να μην ακινητοποιηθούν υπηρεσίες αιχμής.

Στο «έκτακτο πλάνο» στο Δημόσιο περιλαμβάνεται το σύνολο των δομών, αλλά και των υπηρεσιών, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, υποδεικνύοντας «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση», όταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να διασφαλισθεί η εύρυθμη κατά το μέτρο του δυνατού λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου, με τις υπηρεσίες να καλούνται ως σήμερα Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, να αποστείλουν αναλυτικό έκτακτο πλάνο εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού».

Έγγραφο «εξαιρετικά επείγον»

Με υπηρεσιακό έγγραφο  και την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», το οποίο κοινοποιήθηκε οριζόντια προς τα Γραφεία Υπουργών και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των υπουργείων, το υπουργείο Εσωτερικών ζητά την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού».

Στην κατεύθυνση αυτή, «κρίνεται απαραίτητη η κατάρτιση εφεδρικού πλάνου εργασιών προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη κατά το μέτρο του δυνατού λειτουργία των υπηρεσιών σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο έγγραφο, με καταληκτική ημερομηνία σύνταξης του έκτακτου πλάνου την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, δηλαδή μεθαύριο, προκειμένου το κυβερνητικό επιτελείο να έχει στη διάθεσή του την πλήρη, επικαιροποιημένη εικόνα αναφορικά με τις όποιες ελλείψεις, αλλά και τις δυσλειτουργίες σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Επιπλέον, το υπηρεσιακό έγγραφο απευθυνόμενο προς τις διοικήσεις των υπουργείων σημειώνει πως «θα πρέπει να εξασφαλίσετε και να προσδιορίσετε το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο θα είναι το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής», ζητώντας δηλαδή τον ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και για «συγκεκριμένη περίοδο».

Καλούνται δε οι διοικήσεις να εκτιμήσουν παράλληλα ότι «οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό σε ό,τι αφορά τους ανθρώπινους πόρους θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες» το επόμενο διάστημα.

«Χρειάζεται ετοιμότητα»

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε υπηρεσία του δημοσίου (με τη μετάλλαξη Όμικρον) στο οποίο δημιουργείται ακραία δυσλειτουργία εξαιτίας των νοσήσεων» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος επισήμανε πως απαιτείται ετοιμότητα και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και η μετακίνηση υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι εξετάζονται τα εναλλακτικά σχέδια λειτουργίας σε κάθε υπηρεσία αιχμής που καλούνται να συντάξουν οι φορείς του Δημοσίου, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον.

Πρόκειται για μια προληπτική άσκηση προκειμένου να μάς προσδιορίσουν τις υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία τους ώστε να υπάρξει μεγιστοποίηση της ασφάλειας και της προστασίας και πώς θα εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα, διευκρίνισε ο Μάκης Βορίδης.

«Χρειάζεται ετοιμότητα, χρειάζεται να γίνει διάκριση μεταξύ υπηρεσιών, και για τις υπηρεσίες που είναι απολύτως κρίσιμο να λειτουργούν, να δούμε τη δυνατότητα αναπληρώσεών τους», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι έστειλε έγγραφο στις Υπηρεσίες του Δημοσίου ζητώντας την κατάρτιση Plan B, για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο να απογυμνωθούν από υπαλλήλους νευραλγικές υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε αν υπάρξει μεγάλος αριθμός νόσησης εργαζομένων σε μια υπηρεσία δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν αυτό συμβεί στους ελεγκτές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και δεν μπορούν να προσγειωθούν αεροπλάνα τότε υφίσταται σοβαρό ζήτημα και το κράτος θα πρέπει να έχει μεριμνήσει για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε προϊστάμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει και να προσδιορίσει το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα που είναι κατ' ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία των νευραλγικών υπηρεσιών. Το σχέδιο προβλέπει τη μετακίνηση υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών, εφόσον προκύψει ανάγκη.

Ο Υπουργός επισήμανε ακόμη ότι βασική παράμετρος στα υπό κατάρτιση σχέδια είναι ο δείκτης νοσηρότητας της νέας μετάλλαξης.