Έντονο ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς

Έντονο ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς

Πρώτη δημοσίευση: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Έντονο είναι το ενδιαφέρον στο εξωτερικό για την Τρ. Πειραιώς, δίνοντας έτσι "σήμα" στην αγορά και για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν  στο Liberal.gr, ότι το ενδιαφέρον των ξένων  επενδυτών για συμμετοχή στο βιβλίο προσφορών της Τράπεζας είναι εξαιρετικά αυξημένο, δημιουργώντας ασφαλώς την αίσθηση ότι το όλο εγχείρημα θα στεφθεί με επιτυχία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί με βάση την ζήτηση στις αρχές της άλλης εβδομάδας, αν όχι μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, είναι ικανή να δώσει το σήμα στην αγορά για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επικείμενες εκδόσεις μετοχών και των υπολοίπων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς άνοιξε την Τετάρτη στις 4/11/2015 με στόχο την άντληση 1,6 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές και σε συνδυασμό με τη δημόσια πρόταση ανταλλαγής ομολόγων που εκτιμάται ότι θα αποφέρει όφελος 600 εκατ. ευρώ, να αναπληρώσει το κεφαλαιακό έλλειμμα των 2,21 δισ. ευρώ, που προέκυψε από το βασικό σενάριο των  stress tests.

Τα υπόλοιπα 2,69 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους έως 2,02 δισ. ευρώ και κοινών μετοχών 680 εκατ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας, εκτός από την κάλυψη των απαιτούμενων κεφαλαιακών αναγκών, με την Κεφαλαιακή Ενίσχυση η Τράπεζα Πειραιώς αποσκοπεί να:

. Ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, κατατασσόμενη έτσι στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές Τράπεζες ως προς το δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET-1).

. Αυξήσει την συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

. Βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα της Τράπεζας στους εγχώριους καταθέτες, συμβάλλοντας έτσι στην ταχύτερη ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής βάσης της Τράπεζας και την αντικατάσταση της ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA) με καταθέσεις. 

. Συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας την ηγετική της θέση στην αγορά και τις ευκαιρίες ανάπτυξης για παροχή δανεισμού σε υγιείς δανειολήπτες.

Η Deutsche Bank AG Υποκατάστημα Λονδίνου και η UBS Limited ενεργούν σαν υπεύθυνες τράπεζες της διαδικασίας, διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές  (Joint Process Banks, Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners) η Credit Suisse Securities (Europe) Limited δρα σαν διεθνής συντονιστής και συνδιαχειριστής (Joint Global Coordinator and Joint Bookrunner) και οι Euroxx Securities και Mediobanca - Banca di Credito Finanziario S.p.A. ενεργούν ως συνδιαχειριστές (Joint-Bookrunners) της αύξησης κεφαλαίου.