Ένας μείον... στην Εθνική

Ένας μείον... στην Εθνική

Πρώτη δημοσίευση: Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Στην τελική ευθεία για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής του Finansbank στην Τουρκία, ο όμιλος Εθνικής Τράπεζας καταγράφει τις πρώτες απώλειες.

Όπως πληροφορούμαστε, οι Γάλλοι της Societe Generale (SoGen), τελικώς, αποφάσισαν να μην υποβάλουν προσφορά, αν και κάτι τέτοιο παρουσιάζονταν περίπου ως δεδομένο, μέχρι πρότινος, με βάση μάλιστα και σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Εκεί αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η SoGen θα «κατέβει» στο διαγωνισμό σε συνεργασία με τοπική τουρκική τράπεζα (σ.σ. αναφερόταν και το όνομα της, αλλά πλέον δεν έχει και τόση σημασία) καθώς ενδιαφέρεται για την περίπτωση. Ωστόσο, το Παρίσι φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Άλλωστε, αν ήθελε να μείνει στην Τουρκία, δεν θα πωλούσε, μόλις πέρυσι, ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο που διατηρούσε εκεί. Συνεπώς και εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κινηθεί για την περίπτωση.

Ούτως ή άλλως, με βάση και πάλι πληροφορίες που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη, το φαβορί για την περίπτωση της Finansbank διαγράφεται στον ορίζοντα. Τουλάχιστον αυτό μας μεταφέρουν από «απέναντι» πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Το πιθανότερο είναι πως έχουμε να κάνουμε με ένα joint venture αραβικών και τουρκικών κεφαλαίων, που θα κάνει μια καλή προσφορά για το 100% των μετοχών της θυγατρικής της Εθνικής.