Εμβολιασμοί: 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης για τους 60+ έως το βράδυ της Κυριακής - 8.500 σήμερα

Εμβολιασμοί: 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης για τους 60+ έως το βράδυ της Κυριακής - 8.500 σήμερα

Εντυπωσιακή αύξηση εμφανίζουν οι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες 60.000 ραντεβού πρώτης δόσης είχαν κλειστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής και 8.500 σήμερα, έως τώρα. Η δυναμική των εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παραμένει υψηλή, με τον ημερήσιο ρυθμό νέων ραντεβού να ανέρχεται στα 11,5 χιλιάδες την ημέρα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισήμανε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών φαίνεται να αποδίδει σημαντικά θετικά αποτελέσματα. 

Πρόσθεσε, δε, ότι τις τελευταίες δέκα μέρες 151.489 πολίτες απ' όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση και πάνω από ένα εκατομμύριο για την αναμνηστική. Πάνω από το 1/10 της συγκεκριμένης ομάδας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας που παρέμεναν για 11 μήνες απροστάτευτοι άλλαξαν στάση και έκαναν μια επιλογή ζωής σε μόλις τρεις ημέρες, είπε ο Γ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στη σημασία του να μη χαθούν οι γιορτές για λόγους όπως είπε οικονομικούς, κοινωνικούς και θρησκευτικούς.

Επανέλαβε, επίσης, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα η οποία καλύπτεται πλέον από την υποχρεωτικότητα, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο - και μάλιστα από τις αρχές του χρόνου - επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Παρότι αυτή τη στιγμή κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητά κάτι τέτοιο, είναι σαφές ότι το σχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι και όχι για το μακρινό μέλλον. Πληροφορίες επιμένουν ότι μέσα στον Ιανουάριο και εφόσον οι επιδημιολογικοί δείκτες το απαιτήσουν, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «πατήσει το κουμπί» και να κάνει υποχρεωτική τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ελευθερία» για την ηλικιακή ομάδα 50-60 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι η ικανοποιητική πορεία των εμβολιασμών στους άνω των 60, για τους οποίους ήδη υλοποιείται η υποχρεωτικότητα. Μια καλή εικόνα γι' αυτή, θα υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τα Χριστούγεννα.

Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί σημαντικά και έτσι αργά αλλά σταθερά δείχνει να καταγράφεται μία ενίσχυση της πορείας προς το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.