Εμβόλια Moderna και Pfizer: Ανοσία έως και 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Εμβόλια Moderna και Pfizer: Ανοσία έως και 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά της Covid διατηρεί αποτελεσματικότητα 93% τέσσερις έως έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, εμφανίζοντας ελάχιστη απόκλιση από την τιμή αποτελεσματικότητας που εμφάνισε κατά τις βασικές κλινικές δοκιμές. Οι Pfizer / BioNTech ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους μειώνεται κατά 6% κάθε δύο μήνες και φθάνει στο 84% έξι μήνες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία του mRNA.

Θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου;

Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος θα έχει την δυνατότητα να παρατείνει το διάστημα ανάμεσα στις δόσεις, αν τελικά χρειασθεί αναμνηστική (τρίτη) δόση ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα χρειασθούν επιπλέον δόσεις για την προστασία από την Covid. 

Pfizer: Θα ζητήσει έγκριση για την τρίτη δόση εμβολίου Covid 19 

Οι αρχές δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγής Δέλτα συζητούν αν η χορήγηση συμπληρωματικής δόσης εμβολίου θα είναι ασφαλής, αποτελεσματική και αναγκαία. Η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για τρίτη δόση του εμβολίου της εντός του μήνα και ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ, σχεδιάζουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει την χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένα ή ευάλωτα άτομα.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι οι συνεχιζόμενες μελέτες της επί τριών υποψήφιων ενισχυτικών δόσεων παρήγαγαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση απέναντι σε σημαντικές μεταλλάξεις στις οποίες περιλαμβάνονται οι Γάμα, η Βήτα και η μετάλλαξη Δέλτα και ότι τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά την ενισχυτική δόση προσεγγίζουν τα επίπεδα που εξασφαλίσθηκαν μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Για τον χρόνο αυτό, η Moderna αναμένεται να είναι σε θέση να παραγάγει 880 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου και αναμένεται να φθάσει στην παραγωγή 2-3 δισεκατομμυρίων δόσεων το επόμενο έτος. Η Pfizer αναμένεται να έχει ικανότητα παραγωγής 3 δισεκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ