Εμ. Μακρόν: Έχουμε αποδείξεις ότι o Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά στην Ντούμα

Εμ. Μακρόν: Έχουμε αποδείξεις ότι o Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά στην Ντούμα

«Η Γαλλία έχει αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση διεξήγαγε επίθεση με χημικά όπλα την προηγούμενη εβδομάδα στην Ντούμα και θα αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει επίθεση όταν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία συγκεντρωθούν», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το Reuters, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν χτύπημα κατά στόχων της Συρίας, το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα πραγματοποιηθεί, μετά και την αινιγματική δήλωση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ μπορεί να επιτεθούν σύντομα, μπορεί και όχι τόσο σύντομα, ο γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο TF1, όταν ρωτήθηκε για το αν μια "κόκκινη" γραμμή ξεπεράστηκε, ανέφερε πως «οι ομάδες μας εργάζονται αυτή τη βδομάδα και θα χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις σύντομα, όταν κρίνουμε ότι θα είναι καλύτερα».

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως το Παρίσι έχει αποδείξεις πως η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προέβη στη χρήση χημικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου του χλωρίου, στις 7 Απριλίου, στην πόλη Ντούμα ενώ δεν παρείχε πληροφόρηση για το πώς αποκτήθηκαν τα χημικά υλικά.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία αναμένεται να συμπράξει με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία στην πραγματοποίηση επίθεσης από αέρος ή με κάποιον άλλον τρόπο, ως απάντηση στην επίθεση κατά αμάχων στην Ντούμα της Συρίας.

Στο μεταξύ στο Βερολίνο ανακοινώθηκε από την καγκελαρία ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Μακρόν συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και η καγκελάριος εξέφρασε στον γάλλο πρόεδρο την ανησυχία της ότι διαβρώνεται η ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει την απαγόρευση της χρήσης των χημικών όπλων.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την κοινή ανησυχία τους» μετά τις «απαράδεκτες επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 7 Απριλίου στη Συρία» αναφέρεται στην ανακοίνωσε που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Παράλληλα, «εξέφρασαν τη λύπη τους για το μπλοκάρισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι αποφάσεις του οποίου δεν γίνονται σεβαστές», συνέχισε η ανακοίνωση, "δείχνοντας" εμμέσως τη Ρωσία.

Α. Μέρκελ: Η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες, αλλά στηρίζει τη Δύση

Η Γερμανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια κατά της συριακής κυβέρνησης, ωστόσο στηρίζει τις προσπάθειες της Δύσης να δείξουν ότι η χρήση χημικών όπλων είναι ανεπίτρεπτη, ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ. 

«Η Γερμανία δεν θα λάβει μέρος σε ενδεχόμενη -το τονίζω, δεν υπάρχει καμία απόφαση ακόμα- στρατιωτική ενέργεια», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, στο περιθώριο της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, στο Βερολίνο.

«Αλλά στηρίζουμε οτιδήποτε γίνεται προκειμένου να φανεί ότι η χρήση χημικών όπλων είναι ανεπίτρεπτη», πρόσθεσε η ίδια. 

Η καγκελάριος σημείωσε ακόμα ότι είναι «προφανές» πως η συριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει χημικό οπλοστάσιο.