Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Πεντέλη - Δραματική η κατάσταση στο Μάτι

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Πεντέλη - Δραματική η κατάσταση στο Μάτι

Στον οικισμό Μάτι έχει φτάσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής ανατολικά της Πεντέλης, με τις φλόγες να βρίσκονται στις αυλές των σπιτιών, ενώ υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ανθρώπους και καμμένα αυτοκίνητα. 

Όπως ενημέρωσε μάλιστα ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, η υπηρεσία δέχθηκε κλήση για την παραλαβή μιας απανθρακωμένης σορού στον οικισμό του Νέου Βουτζά.

Για τουλάχιστον 100 σπίτια και 200 οχήματα τα οποία παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα από τη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στον Νέο Βουτζά, τον Άγιο Ανδρέα και το Μάτι έκανε λόγο μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του Alpha, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, εκφράζοντας μάλιστα τους φόβους του και για ύπαρξη νεκρών.

«Τα σπίτια που έχουν διασωθεί είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού» είπε και έκανε λόγο για καμένα αυτοκίνητα και δραματική κατάσταση, σημειώνοντας ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από 10 χλμ και ακούγονται εκρήξεις από τα αυτοκίνητα που έχουν πάρει φωτιά.

Σύμφωνα δε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, ο απεγκλωβισμός όλων όσων έχουν εγκλωβιστεί στις παραλίες στο Μάτι θα γίνει με σκάφη του λιμενικού. Ο κ. Καπάκης ανέφερε ακόμα ότι θα γίνει εκτροπή των πλοίων και δεν θα δέσουν στο λιμάνι της Ραφήνας, ώστε να μην υπάρξει κυκλοφοριακός φόρτος.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Σε λίγο πρόκειται να αποσυρθούν τα εναέρια μέσα, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.

Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους παιδιά από κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα, το Ζούμπερι και όλη την ευρύτερη περιοχή. Επίσης δόθηκε εντολή για την εκκένωση του Λύρειου Ιδρύματος στο οποίο βρίσκονταν περίπου 40 άτομα.

Η φωτιά κατευθύνθηκε αρχικά προς την περιοχή του Νέου Βουτζά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να την περιορίσουν, ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Λίγο πριν τις 19:00 η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και μπήκε στο Μάτι.

Μάλιστα είναι έντονα ορατή και στο λιμάνι της Ραφήνας.

Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα.

 Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Πεντέλης, Λευτέρης Κουντουλάκος, ένα θετικό στοιχείο είναι πως στο σημείο δεν υπάρχει πυκνή βλάστηση εξαιτίας παλαιότερων πυρκαγιών και συνεπώς το σημερινό μέτωπο δεν μπορεί να προχωρήσει με ταχύτητα σε άλλες περιοχές.

 

Φωτογραφίες Intime News