Το εκλογοδικείο ξανάρχισε το έργο του
Περού - Προεδρικές εκλογές

Το εκλογοδικείο ξανάρχισε το έργο του

Το εκλογοδικείο (Jurado Nacional de Elecciones, JNE), η ανεξάρτητη εκλογική αρχή του Περού η οποία είναι αρμόδια για την εξέταση προσφυγών των υποψηφίων, ξανάρχισε χθες Σάββατο το έργο της για να κριθεί οριστικά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 6ης Ιουνίου, καθώς ανέλαβε καθήκοντα νέο μέλος έπειτα από την παραίτηση εισαγγελικού λειτουργού που διαφώνησε έντονα με τους άλλους εκλογοδίκες.

Συγκεκριμένα ο δικαστής Βίκτορ Ραούλ Ροδρίγκες συμμετείχε στις εργασίες του χθες Σάββατο, αφού ορκίστηκε, τερματίζοντας το αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει η παραίτηση τρεις ημέρες νωρίτερα του ενός από τα τέσσερα μέλη του JNE, εξέλιξη που εμπόδιζε την ολοκλήρωση της βραδείας διαδικασίας εξέτασης των αμφισβητήσεων.

Σημειώνεται ότι το Περού ακόμη περιμένει να μάθει ποιος, ή ποια, θα αναλάβει αρχηγός του κράτους μετά τις ιδιαίτερα αμφίρροπες, αμφισβητούμενες από τη δεξιά, εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του μήνα. Η τελική επίσημη καταμέτρηση δίνει προβάδισμα περίπου 44.000 ψήφων στον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο έναντι της αντιπάλου του Κέικο Φουχιμόρι, της αρχηγού της λαϊκιστικής δεξιάς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παρότι στο JNE υπάρχει και πάλι απαρτία και μπορεί να συνεδριάζει, δεν ορίστηκε καμιά ημερομηνία για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου ή της νέας προέδρου.

Η κυρία Φουχιμόρι και η ομάδα της καταγγέλλουν «νοθεία» σημειωτέον,  αν και η διπλωματία των ΗΠΑ είδε μια «ελεύθερη», «δίκαιη» διαδικασία, «υπόδειγμα δημοκρατίας».

Η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) μάλιστα, που μετά το πέρας της ψηφοφορίας χαρακτήρισε τη διαδικασία «θετική» και χωρίς «σοβαρές παρατυπίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «κατέγραψε την παράξενη παραίτηση του εισαγγελέα Λούις Άρσε (...) σε αυτήν την τόσο λεπτή στιγμή της εκλογικής διαδικασίας».

Η αποστολή υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τη δουλειά της στο Περού ως την ανακήρυξη του νικητή ή της νικήτριας από το JNE.

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ (τις πρώτες πρωινές σήμερα ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να γίνουν συγκεντρώσεις υποστηρικτών και των δύο αντιπάλων στη Λίμα, εν μέσω κλίματος ήδη εξαιρετικά πολωμένου.

Εν μέσω της τεταμένης αναμονής, συνεχίζεται η ίντριγκα για τον ρόλο απόστρατων, μετά τη δημοσιοποίηση ηχητικών αποσπασμάτων συνδιαλέξεων πρώην αξιωματικού της υπηρεσίας πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού, σήμερα φυλακισμένου, με πρόσωπα σε βάση του ΠΝ.

Υπογραμμίζεται ότι η πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, η Βιολέτα Βερμούδες, δήλωσε πως «είμαστε εξοργισμένοι που ένας φυλακισμένος εμφανίζεται επί σκηνής σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία μας».

Για την κόρη του εγκάθειρκτου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης ενδέχεται να κρίνει επίσης το εάν στερηθεί ή όχι την ελευθερία της, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς. Εισαγγελέας ζητεί να επιβληθεί ποινή 30 χρόνων κάθειρξης στη 46χρονη πολιτικό.

Διαβάστε Περισσότερα