Έκλεισε η συμφωνία Pfizer - Allergan ύψους 160 δισ. δολαρίων

Έκλεισε η συμφωνία Pfizer - Allergan ύψους 160 δισ. δολαρίων

Την ιρλανδική φαρμακευτική εταιρεία Allergan συμφώνησε να εξαγοράσει η αμερικανική ανταγωνίστριά της Pfizer σε μια συμφωνία ύψους 160 δισ. δολαρίων που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία του κλάδου.

Υπό τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Allergan θα λάβουν 11,3 μετοχές της εταιρείας που θα προκύψει για κάθε μετοχή που κατέχουν, ενώ οι μέτοχοι της Pfizer, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μια μετοχή της εταιρείας ή μετρητά υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί δεν θα είναι μικρότερο από 6 δισ. δολάρια ή μεγαλύτερο από 12 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία αποτιμά τις μετοχές της Allergan στα 363,63 δολάρια την κάθε μία, συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής στα 312,46 δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Ian Read, θα είναι επικεφαλής της νέας εταιρείας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Allergan, Brent Saunders, θα αναλάβει τη θέση του Γενικού Επιχειρησιακού Διευθυντή. Ο κ. Read ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο «για ευκαιρίες επιχιρηματικής ανάπτυξης με πιο ανταγωνιστικούς όρους μέσα στη φαρμακοβιομηχανία».

Παράλληλα, η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στη Pfizer, να μεταθέσει τη νομική της βάση στην Ιρλανδία, σε μια κίνηση που θα μειώσει το φορολογικό της συντελεστή. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση νέων κανονισμών από το Υπουργείο Οικονομικών που στόχο έχουν τον περιορισμό των συμφωνιών που γίνονται για να μειωθεί το κόστος φορολόγησης. Οι αναλυτές λένε πως δεν κινδυνεύει η συμφωνία από τη νέα νομοθεσία, αν και ενδέχεται η κυβέρνηση να αναλάβει περεταίρω δράσεις.

Σημειώνεται πως ο παράγοντας της φορολογίας ήταν κρίσιμης σημασίας για τη συμφωνία καθώς ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 35% και είναι ανάμεσα στα υψηλότερα ποσοστά, ενώ αντίθετα στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 12,5%. Το γεγονός αυτό θα «ανάψει» την πολιτική κουβέντα στις ΗΠΑ ειδικά λόγω των προεδρικών εκλογών.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται στο δεύτερο μισό του 2016.