Είναι λάθος να εξαρτάται η Βρετανία από τους συμμάχους της για την καταπολέμηση του ISIS

Είναι λάθος να εξαρτάται η Βρετανία από τους συμμάχους της για την καταπολέμηση του ISIS

Είναι λάθος η Βρετανία να εξαρτάται από τους συμμάχους της για την προστασία της από τους τζιχαντιστές του ISIS, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους βουλευτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από το Ιράκ.

Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε αυτή την εβδομάδα ότι εγκατέλειψε το σχέδιό της να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία έπειτα από πολλά δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία προέβη σε μία τέτοια κίνηση επειδή απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετή στήριξη από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

"Ζητώ από τους βουλευτές να αναλογιστούν κυρίως το γεγονός ότι οι δρόμοι της χώρας αυτή τη στιγμή διατηρούνται ασφαλείς χάρη στις αμερικανικές, αυστραλιανές και γαλλικές αεροπορικές επιδρομές που πλήττουν την καρδιά του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, απ΄όπου το ISIS οργανώνεται και διευθύνεται", δήλωσε ο Φάλον στο BBC.

"Το ISIS είναι μία πολύ άμεση απειλή για εμάς στη Βρετανία... και δεν είναι ηθικά σωστό να εξαρτόμαστε από τα γαλλικά ή τα αυστραλιανά ή τα αμερικανικά αεροσκάφη για να κρατούν ασφαλείς τους δρόμους μας".

Βρετανοί τουρίστες θα ξεκινήσουν να επιστρέφουν στη χώρα σήμερα από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ αλ-Σέιχ κάτω από επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι το ρωσικό αεροσκάφος με τους 224 επιβαίνοντες –όλοι εκ των οποίων σκοτώθηκαν– προφανώς συνετρίβη έπειτα από έκρηξη βόμβας.

Ο Φάλον είπε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες τους βουλευτές για θέματα που αφορούν τις υπηρεσίες πληροφοριών σε μία προσπάθεια να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την επέκταση της βρετανικής ανάμειξης στη σύγκρουση, σύμφωνα με το BBC.

"Αν θέλουμε πράγματι να αντιμετωπίσουμε το ISIS, θα πρέπει στο τέλος να είμαστε προετοιμασμένοι να πλήξουμε το αρχηγείο του, το οποίο βρίσκεται στη Συρία και όχι στο Ιράκ", δήλωσε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ