Εγκρίθηκε η κατάργηση του απεριόριστου αριθμού θητειών στην προεδρία του Ισημερινού

Εγκρίθηκε η κατάργηση του απεριόριστου αριθμού θητειών στην προεδρία του Ισημερινού

Το 64% των ψηφοφόρων στον Ισημερινό ενέκρινε την Κυριακή την αναστολή της ισχύος του νόμου που επέτρεπε απεριόριστο αριθμό θητειών στην προεδρία της χώρας, στο δημοψήφισμα που συγκάλεσε ο πρόεδρος Lenin Moreno σε μια καταφανή προσπάθεια να φράξει τον δρόμο στον προκάτοχο και πρώην σύμμαχό του Rafael Correa ενόψει των εκλογών του 2021.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE), οι ψηφοφόροι ενέκριναν την αλλαγή του νόμου ώστε να μην επιτρέπονται παρά μόνο δύο θητείες στο ανώτατο αξίωμα του κράτους, ενώ το 63% τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης ενός οργάνου που είχε ιδρύσει ο Κορέα για να επιλέγει τους επικεφαλής των δημόσιων υπηρεσιών, όπως ο γενικός εισαγγελέας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον πλήρη «αποκορεϊσμό» του κράτους.

Τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο βασίζονται σε ένα επιλεγμένο δείγμα εκλογικών τμημάτων.

Το αποτέλεσμα θεωρείται πως αποκλείει το ενδεχόμενο ο 54χρονος Rafael Correa, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του Ισημερινού για μια δεκαετία, να ανακτήσει την εξουσία.

«Η νίκη του "ναι" μας ανοίγει τον δρόμο για να δουλέψουμε μαζί, οι συγκρούσεις ανήκουν στο παρελθόν», ανέφερε ο Μορένο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προφανώς παραπέμποντας στον επιθετικό πολιτικό λόγο του προκατόχου του. «Οι παλιοί πολιτικοί δεν θα επιστρέψουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP