Εγκαινιάστηκε το περίπτερο του υπ. Υγείας στην 86η ΔΕΘ

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο του υπ. Υγείας στην 86η ΔΕΘ

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο του υπουργείου Υγείας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σήμερα, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη οι γενικοί γραμματείς Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Τα εγκαίνια συμπίπτουν ουσιαστικά και με τον ένα χρόνο της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, καθώς πέρυσι είχαμε βρεθεί εδώ πέρα λίγες μέρες μόλις είχαμε αναλάβει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Αναφερθείς στην πανδημία, δήλωσε ότι «είμαστε σε μια φάση που την 1η Σεπτεμβρίου πέρσι ο εμβολιασμένος πληθυσμός ήταν στο 50% και τώρα έχει φτάσει το 80% έχουμε άλλες μεταλλάξεις, έχουμε αντιικά φάρμακα που καθημερινά στέλνουμε», ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε και διαφορετικές μεταλλάξεις λιγότερο θανατηφόρες και είμαστε πιο κοντά στην κανονικότητα και για αυτό το λόγο δεν είναι πρωτοτυπία δική μας, όπως όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα πάμε και το φθινόπωρο και τον χειμώνα χωρίς αχρείαστα μέτρα, παρά μόνο με τα απολύτως απαραίτητα που έχουμε αυτή τη στιγμή και πάντοτε με γνώμονα να μην πιέζετε το εθνικό σύστημα υγείας».

«Η πρώτη και βασική δράση που ολοκληρώθηκε είναι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», διαμήνυσε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «η πανδημία μας δίδαξε ότι υπάρχει ένα τρομακτικό κενό ότι ο κόσμος δεν ενημερώνετε νωρίς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Όλα τα στοιχεία μας έδειξαν ότι το 40% με 45% του κόσμου που πηγαίνει στα ΤΕΠ στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, εάν είχε κάποιο γιατρό να τον συμβουλέψει, δεν θα πήγαινε».

Επιπλέον, δήλωσε ότι «ολοκληρώθηκε μια μεταρρύθμιση που και από αυτό εδώ το βήμα θέλω να ευχαριστήσω και το Γενικό Γραμματέα, τον Μάριο Θεμιστοκλέους που ήτανε ψυχή αυτής της μεταρρύθμισης, όπου πλέον έχουμε μία πλήρη αναδιοργάνωση των κέντρων υγείας, μαζί με διασφαλισμένα κονδύλια, 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα 157 κέντρα υγείας και παράλληλα θεσμοθετήθηκε ο προσωπικός γιατρός που με μεγάλη χαρά αυτή τη στιγμή στον ένα μήνα εγγραφών ξεπεράσαμε τα 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας και 3200 γιατρούς».