Economist: O D. Trump δεν έχει ιδέα τί σημαίνει να είσαι Πρόεδρος

Economist: O D. Trump δεν έχει ιδέα τί σημαίνει να είσαι Πρόεδρος

Στο στόχαστρο του περιοδικού Economist βρέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump. Οι πρόσφατες δηλώσεις του για τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τις οποίες απέδωσε την ευθύνη και στις δύο πλευρές (αριστερούς διαδηλωτές - νεοναζί) έχουν προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις. Σήμερα, και το περιοδικό Economist ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο Trump με άρθρο του που τιτλοφορείται «Ο Donald Trump δεν έχει ιδέα τί σημαίνει να είσαι πρόεδρος». Το άρθρο συνοδεύεται κι από ένα αιχμηρό σκίτσο που δείχνει τον Αμερικανό πρόεδρο να φωνάζει μέσω τηλεβόα. Μάλιστα, ο τηλεβόας παραπέμπει στη λευκή κουκούλα της Κου Κλουξ Κλαν. Και αυτό το σκίτσο επέλεξε το περιοδικό να κοσμήσει το εξώφυλλό του.

Σύμφωνα με το Economist, η στάση που τήρησε ο Trump «δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιά πλευρά βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά του». Αν και, όπως τονίζει το περιοδικό, ο κ. Trump δεν είναι ακροδεξιός και ασκεί κριτική στους νεοναζί, εντούτοις, η «ασταθής αντίδρασή του στέλνει ένα τρομερό μήνυμα στους Αμερικανούς. Απέχοντας πολύ από το να είναι ο σωτήρας των της Ομόσπονδης Δημοκρατίας, ο πρόεδρός τους είναι πολιτικά ανάρμοστος, ανήθικος και ακατάλληλος για το αξίωμα λόγω χαρακτήρα». 

Στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ακατάλληλη πολιτική του Αμερικανού προέδρου που έχει τις ρίζες της, όπως τονίζεται, στην ηθική κατάπτωση. Σίγουρα, κάποιοι αντι-διαδηλωτές ήταν βίαιοι και ο κ. Trump θα μπορούσε να συμπεριλάβει κάποιες βαριές κουβέντες γι'' αυτούς σε κάποιο σημείο των δηλώσεών του. Ομως το να βάζεις στην ίδια μοίρα διαδηλωτές και αντι-διαδηλωτές αποκαλύπτει τη ρηχότητά του. Τα βίντεο, συνεχίζει το Economist, δείχνουν τους διαδηλωτές να κρατούν φασιστικά πανό, δάδες, ασπίδες και να τραγουδούν «Ο Ιησούς δεν θα μας αντικαταστήσει». Από την άλλη, οι αντι-διαδηλωτές ήταν κυρίως απλοί πολίτες που φώναζαν συνθήματα κατά των αντιπάλων τους. Και είχαν δίκιο να το κάνουν: οι ακροδεξιοί και οι νεοναζί θέλουν μία κοινωνία που να βασίζεται στο ρατσισμό.

Για το Economist, πηγή όλων των κακών είναι ο χαρακτήρας του Trump. Σε δύσκολες ώρες ο πρόεδρος έχει καθήκον να ενώσει το λαό. «Ο κ. Trump προσπάθησε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, αλλά η προσπάθεια δεν διήρκεσε ούτε για 24 ώρες, επειδή δεν μπορεί να δει τίποτα πέρα από τον εαυτό του... Αντί να συνειδητοποιήσει ότι η δουλειά του είναι να τιμά το αξίωμα που έχει κληρονομήσει, ο κ. Trump ασχολείται μόνο με το να τιμά τον εαυτό του και με το πώς θα πιστωθεί τα υποτιθέμενα επιτεύγματά του». 

 

 

 

 

(Πηγή φωτογραφίας Economist)