ECDC: Αυξάνονται τα περιστατικά ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά

ECDC: Αυξάνονται τα περιστατικά ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά

Ο αριθμός των ανεξήγητων λοιμώξεων από ηπατίτιδα στα παιδιά συνεχίζει να αυξάνεται, με κρούσματα να αναφέρονται πλέον στην Ιρλανδία και τουλάχιστον σε άλλες πέντε χώρες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Εννέα περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και έξι ετών αναφέρθηκαν πρόσφατα στην πολιτεία της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τρίτη το ECDC. Όλα βρέθηκαν επίσης θετικά για αδενοϊό.

Με τις έρευνες να συνεχίζονται για περιπτώσεις στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας στα προσβεβλημένα παιδιά παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με το ECDC.

Η ομάδα έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι μια μολυσματική αιτία βασίζεται κατά πάσα πιθανότητα στα κλινικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των υπό διερεύνηση περιπτώσεων, αναφέρει η έκθεση. 

Στις 5 Απριλίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε αύξηση των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας μεταξύ προηγουμένως υγιών παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών από τη Σκωτία. Στις 12 Απριλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι εκτός από τις περιπτώσεις στη Σκωτία, υπήρχαν περίπου 61 περαιτέρω υποθέσεις υπό διερεύνηση στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με τις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών. Στις 14 Απριλίου, η Σκωτία ανέφερε ότι από τις 13 περιπτώσεις υπό διερεύνηση, δύο ζεύγη περιπτώσεων συνδέονταν επιδημιολογικά.

Τα συμπτώματα 

«Οι περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάστηκαν κλινικά με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα, με αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και πολλές περιπτώσεις είχαν ίκτερο. Ορισμένες από τις περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν πυρετό. Ορισμένες από τις περιπτώσεις απαιτούσαν φροντίδα σε εξειδικευμένες παιδικές μονάδες ήπατος και μερικές είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος».

Το ECDC τονίζει ότι δεν εντοπίστηκε σύνδεση με το εμβόλιο για την COVID-19.