Δικαιωμένος ο Cameron για την πτώση της πτήσης 9268

Δικαιωμένος ο Cameron για την πτώση της πτήσης 9268

Δικαιωμένος, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, αποδεικνύεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός, David Cameron, σχετικά με την αιτία που προκάλεσε την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου πάνω από το αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο Sharm el - Sheihk. Ώρες μετά την τραγωδία, ο κ. Cameron, απέδωσε δημοσίως την καταστροφή του αεροσκάφους και τον θάνατο 224 επιβατών σε τρομοκρατική ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο θάλαμο αποσκευών. Η πρωτοβουλία του Βρετανού Πρωθυπουργού προκάλεσε την οργή της Μόσχας καθώς και δυσαρέσκεια από αιγυπτιακής πλευράς η οποία έγινε εμφανής στις επαφές που είχε την Πέμπτη στο Λονδίνο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, στρατηγός El - Sisi.

Η επιμονή του Cameron περί τρομοκρατικής ενέργειας, βασίστηκε σε παρεμβολές της Βρετανικής Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Ασφαλείας,  σε  συνομιλία μεταξύ μελών της Ισλαμικής τρομοκρατικής Οργάνωσης ISIS, στην οποία αναφερόταν σε επίθεση σε αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο, δημοφιλές σε Ρώσους και Βρετανούς τουρίστες.  Ταυτόχρονα σχεδόν, η κυβέρνηση Cameron επέβαλε πλήρη απαγόρευση στις πτήσεις βρετανικών τουριστικών αεροπλάνων από και προς το Sharm el - Sheihk, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν εκεί πάνω από 20.000 βρετανοί τουρίστες. Παρά τις ρωσικές διαμαρτυρίες για την  "εσπευσμένη" ενέργεια,  τώρα και η Μόσχα και η κυβέρνηση του Καΐρου εκτιμούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο την  τρομοκρατική ενέργεια.

Είναι, ίσως, μια από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία της Αμερικανο-Βρετανικής συνεργασίας, που η Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης GCHQ, η ύπαρξη και δράση της οποίας έγιναν ευρύτερα γνωστές από τις περίφημες αποκαλύψεις Snowden, φαίνεται να έδρασε αυτόνομα Sharm el - Sheihk στο θέμα αυτό, δίχως να ενημερώσει ενδελεχώς τους Αμερικανούς. Εξ ου, και η αμήχανη επιφυλακτικότητα της Ουάσινγκτον να  υποστηρίξει  την πρωτοβουλία της βρετανικής πλευράς. Όπως άλλωστε εκτιμούν βρετανοί ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας "το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πάντα πολύ προσεκτικό, σε δηλώσεις και ενέργειες στο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας, ώστε να μη προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα με την πολυπληθή μουσουλμανική κοινότητα".

Σύμφωνα με ανάλυση των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών μπορεί η στρατιωτική δράση της  ISIS να βρίσκεται σε ύφεση,  περιορισμένη σε κάποια τμήματα του Βόρειου Ιράκ και της Συρίας, ωστόσο η οργάνωση έχει συγκροτήσει μια αυτόνομη ομάδα επιρροής, αποκλειστικότητα της οποίας είναι ο προσηλυτισμός μουσουλμάνων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Η ομάδα αυτή έχει διεισδύσει σε μουσουλμανικές κοινότητες, σε τουριστικά θέρετρα και αεροδρόμια Είναι πολύ σημαντικό για την ISIS, παρά τα σημαντικά πλήγματα που έχει δεχθεί από τις αμερικανικές, βρετανικές, γαλλικές και ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, να εκλαμβάνεται ως μια δυναμική και συνεκτική οργάνωση, εκτιμούν βρετανοί διπλωμάτες.

Είναι, ωστόσο, ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από την αεροπορική τραγωδία στο Σινά, μιας και δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Έως την ανακοίνωση του τελικού πορίσματος, το πιθανότερο  ενδεχόμενο είναι ότι οφείλεται σε βόμβα που τοποθετήθηκε στο αεροπλάνο με τη συνεργασία εργαζομένου στο αεροδρόμιο.