Το "διαζύγιο" με τη Βρετανία επι τάπητος στην τετραμερή συνάντηση του Βερολίνου

Το "διαζύγιο" με τη Βρετανία επι τάπητος στην τετραμερή συνάντηση του Βερολίνου

Στην φάση των αποφάσεων περνούν πλέον οι Ευρωπαίοι μετά το αποτέλεσμα σοκ του Δημοψηφίσματος στην Βρετανία.

Το Brexit και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν οι εξελίξεις από δω και πέρα θα τεθούν επί τάπητος στη "μίνι" συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο Βερολίνο και στην οποία θα πάρουν μέρος η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Η συνάντηση των τεσσάρων γίνεται μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – προκειμένου από κοινό να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και να χαράξουν την κοινή στάση που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Τα μηνύματα πάντως ήδη έχουν σταλεί και είναι ευκρινή προς κάθε πλευρά και είναι ότι μετά την αποχώρηση της Βρετανίας το δίδυμο που θέλει να ελέγξει τις εξελίξεις στην Ευρωπαική Ένωση θα είναι Γαλλία και Γερμανία.

Το άφησε να φανεί καθαρά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που μια μέρα πριν την συνάντηση μίλησε για πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν Γαλλία και Γερμανία για μια ισχυρή Ευρώπη. Το διεμήνυσαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών που συναντήθηκαν χθες και συζήτησαν σχέδιο για μια "Ισχυρή Ευρώπη σε ένα κλίμα αβεβαιότητας".

Ειδικότερα ο κ. Ολάντ τόνισε πως "είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία".

"Χωριστά, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις (...) Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη", κατέληξε.

Τα όποια αποτελέσματα πάντως της τετραμερούς συνάντησης θα ξεδιπλωθούν την Σύνοδο Κορυφής Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες εκεί όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει δύσκολο βράδυ αφού οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να του ζητήσουν να υποβάλλει άμεσα -ακόμη και την ίδια μέρα - το αίτημα της Βρετανίας για να κινηθούν οι διαδικασίες αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.