Διαψεύδουν οι αρχές της Αιγύπτου ότι ανέστειλαν τις πτήσεις βρετανικών εταιριών

Διαψεύδουν οι αρχές της Αιγύπτου ότι ανέστειλαν τις πτήσεις βρετανικών εταιριών

Η αεροπορική εταιρία EasyJet ανακοίνωσε σήμερα πως οι αιγυπτιακές αρχές ανέστειλαν τις πτήσεις βρετανικών αεροπορικών εταιριών προς το Σαρμ ελ-Σέιχ, το αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο απ΄όπου είχε απογειωθεί το Σάββατο το ρωσικό αεροπλάνο που εξερράγη εν πτήσει με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 224 επιβαίνοντες, κάτι που σημαίνει πως πολλές από τις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον επαναπατρισμό βρετανών τουριστών δεν θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν.

Η EasyJet ανέφερε πως δύο αεροπλάνα που είχαν φθάσει ήδη στο Σαρμ ελ-Σέιχ μπόρεσαν να αναχωρήσουν, αλλά δεν θα επιτραπεί η πραγματοποίηση άλλων οκτώ πτήσεών της.

Νωρίτερα, η αιγυπτιακή πολιτική αεροπορία είχε ανακοινώσει ότι 29 πτήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα για τον επαναπατρισμό των βρετανών τουριστών από το Σαρμ ελ-Σέιχ.

Το Λονδίνο είχε αναστείλει τις πτήσεις όλων των βρετανικών εταιριών από το Σαρμ ελ-Σέιχ την Τετάρτη. Περίπου 20.000 βρετανοί τουρίστες παραμένουν στο Σαρμ ελ-Σέιχ και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα επιτρέψει στις εταιρίες να τους επαναπατρίσουν από σήμερα.

"Εβδομήντα τέσσερις πτήσεις προβλέπεται να αναχωρήσουν από το Σαρμ ελ-Σέιχ σήμερα, από τις οποίες οι 29 είναι από βρετανικές εταιρίες για να μεταφέρουν βρετανούς τουρίστες των οποίων οι διακοπές έλαβαν τέλος", αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του αιγυπτιακού υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας Χόσαμ Καμάλ.

Τρεις αεροπορικές εταιρίες, οι EasyJet, Monarch και Thomson είχαν ανακοινώσει σήμερα στις ιστοσελίδες τους πτήσεις με αναχώρηση από το Σαρμ ελ-Σέιχ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο

Στο μεταξύ, η ολλανδική αεροπορική εταιρία KLM απαγόρευσε σήμερα τη φόρτωση αποσκευών στην πτήση της από το Κάιρο στο Άμστερνταμ, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αναφέρθηκαν ανοικτά στο ενδεχόμενο έκρηξης βόμβας πάνω στο ρωσικό αεροπλάνο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Σάββατο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που επιβεβαίωσε την Τετάρτη την ανάληψη ευθύνης.

"Στη βάση εθνικών και διεθνών πληροφοριών, και για προληπτικούς λόγους, η KLM δεν θα επιτρέπει τη φόρτωση αποσκευών", ανέφερε η εταιρία.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Άμστερνταμ στις 07:42 (08:42 ώρα Ελλάδας).

"Κανένας περιορισμός" δεν προβλέπεται ωστόσο για την πτήση KLO553 που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ προς το Κάιρο η οποία αναμένεται να απογειωθεί από τον αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ στος 20:55 (21:55 ώρα Ελλάδας) και να προσγειωθεί στο Κάιρο στις 02:15.

Η KLM εξακολουθεί να "παρακολουθεί την κατάσταση", προστίθεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές σταμάτησαν σήμερα τις πτήσεις βρετανικών εταιριών προς το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ, λέγοντας πως οι πτήσεις περιορίστηκαν λόγω των δυνατοτήτων του αεροδρομίου.

"Η αναχώρηση χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα είναι απίστευτα δύσκολη. Καθένας θα πρέπει να περάσει από τις διαδικασίες. Δεν έχουμε ακυρώσει πτήσεις αλλά το αεροδρόμιο δεν μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα όλα αυτά τα αεροπλάνα", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ