Διαφωνεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τη συμφωνία "Safe Harbour" με τις ΗΠΑ

Διαφωνεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τη συμφωνία "Safe Harbour" με τις ΗΠΑ

Η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς δήλωσε σήμερα ότι είναι απογοητευμένη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της συμφωνίας για τη διαβίβαση στοιχείων και δήλωσε ότι η νομοθετική διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιθανόν να περιορίσει περαιτέρω την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σε ομιλία της με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Λονδίνο, η Λορέτα Λιντς καταφέρεται κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Οκτώβριο το οποίο έκρινε μη ισχύουσα τη βάση της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή στοιχείων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, την αποκαλούμενη "Safe Harbour".

"Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , σε μία υπόθεση που βασίσθηκε σε ανακριβείς και παρωχημένες πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, έκρινε πρόσφατα μη ισχύουσα τη συμφωνία Safe Harbour", αναφέρεται στο κείμενο της ομιλίας.

"Είναι πολύ ανησυχητικό για εμάς ότι η νομοθεσία για το απόρρητο των στοιχείων που προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιθανόν να περιορίσει περαιτέρω την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνομολογήσει συμφωνίες για την ανταλλαγή πληροφοριών με 45 εταίρους για την ταυτοποίηση και εντοπισμό υπόπτων για τρομοκρατική δράση. Η συνεργασία αυτή έχει προσφέρει στην Interpol 4.000 προφίλ ξένων μαχητών, διευκρινίζει η Λορέτα Λιντς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, και αναφερόμενη στην επίθεση στο σαν Μπερναρντίνο, η Λορέτα Λιντς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δύο δράστες ανήκαν σε ευρύτερο πυρήνα που σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις και παραδέχθηκε ότι η υιοθέτηση ακραίων θέσεων από το ζευγάρι προϋπήρχε για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ