Διαδήλωση με αίτημα την πολιτική μεταρρύθμιση στο Βουκουρέστι

Διαδήλωση με αίτημα την πολιτική μεταρρύθμιση στο Βουκουρέστι

Χιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες, κυρίως νέοι, διαδήλωσαν χθες στο κέντρο του Βουκουρεστίου κατά της διαφθοράς της πολιτικής τάξης, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας, όπου έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Οι περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, χθες το βράδυ, στην πλατεία Πανεπιστημίου, απηύθυναν έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη και φώναξαν συνθήματα κατά του πολιτικού συστήματος και κατά της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 "Δεν αλλάζουμε όνομα, αλλάζουμε το σύστημα", "Η διαφθορά σκοτώνει", "Γερουσιαστές και βουλευτές - μαφιόζοι με ασυλία" ήταν ορισμένα από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Μία ομάδα διαδηλωτών ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Κλάους Γιοχάνις να βγει στην κεντρική πλατεία του Βουκουρεστίου και να συζητήσει με τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία.

Η πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης προκάλεσε δυσαρέσκεια και θυμό για τον τρόπο με τον οποίο παραχωρούνται άδειες λειτουργίας από τη δημόσια διοίκηση και για τρίτη νύχτα κάτοικοι του Βουκουρεστίου βγήκαν στους δρόμους παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Πόντα και την αντικατάστασή του από υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον μέχρι πρότινος υπουργό Παιδείας, Σορίν Τσιμπεάνου.

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τετάρτη και ο δήμαρχος του διαμερίσματος του Βουκουρεστίου, στο οποίο βρίσκεται στο νυχτερινό κέντρο "Colectiv" Κρίστιαν Ποπέσκου Πιεντόνε.

 Ωστόσο, οι διαδηλωτές φώναζαν "Δεν μπορείτε να μας εξαγοράσετε με δύο παραιτήσεις".

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις κάλεσε τους διαδηλωτές και τις συμμαχίες μη κυβερνητικών οργανώσεων να ορίσουν αντιπροσωπεία, ώστε να προσέλθει σε διαβουλεύσεις μαζί του.

"Είναι σημαντικό για μένα, θέλω να ακούσω τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους" ανέφερε ο κ. Γιοχάνις.

Ο Κλάους Γιοχάνις δέχθηκε 5.520 μηνύματα Ρουμάνων πολιτών στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], που δημιουργήθηκε χθες για να συγκεντρωθούν υποψηφιότητες προσώπων που θεωρούνται οι καταλληλότεροι για να τους εκπροσωπήσουν σε δημόσιες διαβουλεύσεις με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος αποφάσισε χθες να καλέσει εκπροσώπους των διαδηλωτών που βγήκαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα στους δρόμους και μη κυβερνητικών οργανώσεων σε διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο προτού ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς, μέχρι τώρα, ο πρόεδρος της χώρας έχει διαβουλεύσεις μόνο με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές εξέφρασαν σκεπτικισμό για την πρόταση του προέδρου, όμως πολλοί ήταν εκείνοι που τη θεώρησαν σοβαρή και άρχισαν να προτείνουν υποψήφιους.

Η ομάδα του Κλάους Γιοχάνις είχε τη δύσκολη αποστολή να διαβάσει τα 5.520 e-mails, πολλά από τα οποία περιείχαν πάνω από μία υποψηφιότητα και επέλεξαν μόνον μερικές (ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί) για τις διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η λίστα της αντιπροσωπείας που θα προσέλθει στις συνομιλίες δεν έχει ανακοινωθεί, όμως στο Facebook δημοσιεύθηκαν ονόματα προσωπικοτήτων που ενδέχεται να πάρουν μέρος στις επίσημες συνομιλίες, σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ