Διάβημα ΥΠΕΞ σε Άγκυρα για την κράτηση - απέλαση του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Διάβημα ΥΠΕΞ σε Άγκυρα για την κράτηση - απέλαση του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργου Βαρυθυμιάδη, προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, κατόπιν οδηγιών Νίκου Δένδια, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα ο Γ. Βαρυθυμιάδης επιβιβάστηκε σε πτήση προς την Αθήνα.

Την κράτηση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη γνωστοποίησε αρχικά η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας με ανάρτησή της στo Facebook στην οποία ενημέρωνε επίσης ότι τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθηκαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

«Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι τουρκικές Αρχές» επισημαίνεται στην ανάρτηση της ΠΟΕ.

«Μου δήλωσαν ότι είμαι ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για τη χώρα τους»

«Ξεκινήσαμε μια αποστολή έξι άτομα, ήταν μαζί μας και η κ. Αντωνιάδου Μαρία, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και όταν περάσαμε εκεί, περάσανε όλοι οι υπόλοιποι, εμένα με κρατήσανε. Μου είπαν να περιμένω στην άκρη, με πήραν στην πορεία, με πήραν δύο αστυνομικοί μαζί και με πήγαν σε διάφορα γραφεία και στο τέλος καταλήξαμε στο κρατητήριο του αεροδρομίου. Μου δήλωσαν ότι είμαι ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για τη χώρα τους» δήλωσε ο Γ. Βαρυθυμιάδης στον ραδιοφωνικό σταθμό Status fm.

«Λόγω του ότι κάναμε για το Διεθνές Συνέδριο για τη Γενοκτονία και όλα αυτά είναι πιθανόν να έχουμε μπει σε μία λίστα κάποιοι άνθρωποι, δεν ξέρουμε ποιοι και πώς, ούτε έχουμε ονόματα», σχολίασε.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Την αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η κράτηση και η απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας από τις τουρκικές Αρχές. 

«Στις δημοκρατίες κανένας άνθρωπος δεν διώκεται για τα φρονήματά του», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, καταδικάζοντας ρητά και απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας.

Για «καταχρηστική και προσβλητική απέλαση» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ το «απαράδεκτο γεγονός» καταδίκασε και το ΚΚΕ.