Δεν θα αναβληθεί για λόγους ασφάλειας το Υπουργικό Συμβούλιο του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι

Δεν θα αναβληθεί για λόγους ασφάλειας το Υπουργικό Συμβούλιο του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Δεκεμβρίου στην "Αρένα του Βελιγραδίου", στη σερβική πρωτεύουσα δεν θα αναβληθεί λόγω της κατάστασης ασφάλειας που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, δήλωσε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής της συνάντησης λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και των ενισχυμένων μέτρων ασφάλειας σε όλες τις χώρες, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναβολής και ότι η οργανωτική επιτροπή ασχολείται με τις προετοιμασίες.

Όλες οι αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν την άφιξή τους, αλλά δεν είναι γνωστό ποιοι θα είναι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των εγγραφών των συμμετεχόντων.

Όπως αναγγέλθηκε νωρίτερα, στο Βελιγράδι, στις 2 Δεκεμβρίου αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και υπάρχει ενδεχόμενο στη σερβική πρωτεύουσα να ταξιδέψει και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Η συνάντηση εργασίας θα διεξαχθεί 1-2 Δεκεμβρίου και στις 3-4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με την παρουσία 1.500 συμμετεχόντων.

Πρόσκληση για συμμετοχή απεστάλη στις διευθύνσεις των 57 υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΟΑΣΕ και άλλων 11 υπουργών Εξωτερικών χωρών της Μεσογείου και της Ασίας, καθώς και σε επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι αναμένει να συμμετάσχει στη συνάντηση μεγάλος αριθμός ομολόγων του, λαμβάνοντας υπόψη τα επίκαιρα προβλήματα που απασχολούν τον οργανισμό και το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυσή του.
Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης θα διοργανωθεί γενική συζήτηση και το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να λάβει 20 αποφάσεις.

Το κόστος της συνάντησης θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό που προορίζεται για την προεδρία της Σερβίας στον ΟΑΣΕ, ο οποίος για όλο το χρόνο ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ