Δεν προκρίνεται το σενάριο επιστροφής της μάσκας στα σχολεία

Δεν προκρίνεται το σενάριο επιστροφής της μάσκας στα σχολεία

Δεν προκρίνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σενάριο επιστροφής της μάσκας στα σχολεία, παρά την έξαρση των ιώσεων οι οποίες ταλαιπωρούν κυρίως τα μικρότερα παιδιά και αυτή την περίοδο αδειάζουν τις τάξεις σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. 
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το θέμα αυτό αφού το να επιστρέψει η μάσκα στις σχολικές αίθουσες δεν είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που θα εξεταστούν εάν προκύψει σοβαρή έξαρση της νόσου Covid-19. 
Τις προηγούμενες ημέρες το θέμα είχαν ανακινήσει επαγγελματικές ενώσεις των παιδιάτρων οι οποίοι βλέπουν τις επισκέψεις στα ιατρεία τους να αυξάνονται και μάλιστα αντιμετωπίζουν περιστατικά ταυτόχρονης προσβολής των παιδιών από περισσότερους του ενός ιούς. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων χειμερινών περιόδων είχαν σαν αποτέλεσμα την ανοσολογική "αμνησία" των παιδιών: Με άλλα λόγια ο οργανισμός τους ξέχασε πώς να αμύνεται απέναντι σε κοινούς ιούς, με αποτέλεσμα την έξαρση των ιώσεων. 
Πάντως, μέχρι ώρας, τα κρούσματα κορονοϊού στον παιδικό πληθυσμό δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση ενώ χαμηλά παραμένει και η εποχική γρίπη. 
Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα του μήνα έχουν αρχίσει εμβολιάζονται κατά της νόσου Covid-19 τα βρέφη από 6 μηνών και τα νήπια έως 4 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα εμβολιάζεται με το αρχικό εμβόλιο (όχι το νέο επικαιροποιημένο το οποίο αυτή την περίοδο χορηγείται ως αναμνηστική δόση στους ενήλικες),  σε τρεις δόσεις και με σύσταση να εμβολιαστούν τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο, όπως αυτά που πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις και τα ανοσοκατεσταλμένα. Μπορούν να εμβολιαστούν και τα υγιή παιδιά, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του παιδιάτρου τους. Πολύ σημαντικό, κατά τους επιστήμονες, είναι τα ευπαθή παιδιά να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.