Δεν κλείνει τα σύνορα η πΓΔΜ

Δεν κλείνει τα σύνορα η πΓΔΜ

«Δεν κλείνουμε τα σύνορα. Περιορίζουμε τους παράτυπους μετανάστες που δεν γίνονται δεκτοί στο βορρά», δήλωσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την πρόθεση της χώρας του να κατασκευάσει φράχτη στο σημείο απ' όπου διέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες, στα σύνορα με την Ελλάδα.

 

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους που συμμετείχαν το προηγούμενο διήμερο σε συναντήσεις με συναδέλφους τους από τα Σκόπια, στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο Ιβάνοφ τόνισε: «Τον Αύγουστο ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό διαχείρισης καταστάσεων κρίσης. Γι'' αυτό και στείλαμε στρατό να βοηθήσει την αστυνομία· να διαχειριστεί περιπτώσεις παράνομης διέλευσης. Σε δύο μήνες είχαμε πάνω από 7500 τέτοια περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν τα σημεία καταγραφής απ'' όπου θα πρέπει να περνούν. Οι Σύροι και οι Ιρακινοί πηγαίνουν στα σημεία καταγραφής, αλλά παράνομοι οικονομικοί μετανάστες δεν θέλουν να καταγραφούν και προσπαθούν να εισέλθουν από άλλα σημεία εισόδου».

Όπως εξήγησε, για τον παραπάνω λόγο «αποφασίσαμε πως αν οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθήσουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την είσοδο αυτών των παράτυπων οικονομικών μεταναστών, θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο». Και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό εξουσιοδοτήσαμε τον στρατό να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι έτοιμος σε μια τέτοια περίπτωση, αν δούμε ότι στη βόρεια Ευρώπη αρχίζουν να τους περιορίζουν» και ξεκαθάρισε πως «μιλάμε για μετανάστες όχι για πρόσφυγες».

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα ότι πριν από μερικά 24ωρα, η Σερβία επέστρεψε πίσω στην ΠΓΔΜ μια ομάδα 300 ατόμων, τα οποία στη συνέχεια επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας και επικοινωνίας των αρχών της χώρας του και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και σημείωσε πως η διμερής εκκρεμότητα της ονομασίας δεν θα πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη ως προς αυτό.

«Ζούμε σε μια εποχή που όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά απειλών. Απαιτείται συντονισμός και συνεργασία. Δεν είναι λογικό, σε μια τέτοια περίοδο προκλήσεων και απειλών να μην υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών. Κι αυτό επειδή οι απειλές αφορούν όλο τον πλανήτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε, ότι «μόνο από την περιοχή των Βαλκανίων υπάρχουν 1.000 άτομα που πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ» και πρόσθεσε πως οι 600 επέστρεψαν στα Βαλκάνια, ενώ στην ΠΓΔΜ υπάρχουν 110 καταγεγραμμένοι μαχητές. Απ'' αυτούς, οι 25 σκοτώθηκαν και 69 επέστρεψαν και βρίσκονται στην πΓΔΜ αυτή τη στιγμή.