Δ. Κουτσούμπας: Τι να συζητήσει το ΚΚΕ με κόμματα που καλούν την ΕE και το ΝΑΤΟ;

Δ. Κουτσούμπας: Τι να συζητήσει το ΚΚΕ με κόμματα που καλούν την ΕE και το ΝΑΤΟ;

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του συνέντευξη στον οικονομικό τηλεοπτικό δίαυλο SBC είπε ότι από την πράξη και τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι η ΕΕ που είναι μια ένωση καπιταλιστικών κρατών, είναι λυκοσυμμαχία, η οποία από εικοσαετίας και πλέον, με αφετηρία την Συνθήκη του Μάαστριχτ, «ξεζουμίζει τους λαούς με συνεχή μέτρα», πολιτική, η οποία «γίνεται πιο βίαιη σε συνθήκες κρίσης».

Δεν εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς την ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας στην Αυστρία, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «το ζήτημα δεν λύνεται έτσι, η λύση βρίσκεται στο να ανακαλέσεις συνολικά την πολιτική σου» και υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει όλες τις συμφωνίες.

Σε ότι αφορά την σύγκληση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές, οι προτάσεις έχουν κατατεθεί, "ας προχωρήσει η κυβέρνηση αυτές τις προτάσεις".

"Ουσιαστικά, η κυβέρνηση υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τι να συζητήσει το ΚΚΕ με κόμματα που καλούν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ της οποίας οι πολιτικές οδηγούν στον εγκλωβισμό προσφύγων;" έθεσε το ερώτημα ο κ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι η σύσκεψη δεν πρέπει να συγκληθεί, καθώς "δεν έχει να προσθέσει κάτι, ενώ θα απογοητεύσει τον λαό και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θέλει απόφαση στην σύσκεψη για να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ ώστε να υλοποιήσει τις αποφάσεις της. Μα αυτές οι αποφάσεις είναι το πρόβλημα".

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση για σύγκληση σύσκεψης στην οποία το ΚΚΕ θα εξετάσει αν θα συμμετάσχει.

Χαρακτήρισε αρνητική την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, εμπλοκή την οποία θεωρεί ως "πρωταρχική απαίτηση της Τουρκίας" εξαιτίας των προβλημάτων που αυτή έχει με την Ρωσία, την Συρία και τους Κούρδους.

Είπε ότι η έλευση του ΝΑΤΟ, πρώτον, σημαίνει εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε μια κρίσιμη περιοχή όπου συγκρούονται γεωστρατηγικά συμφέροντα με υψηλό κίνδυνο έκρηξης ιμπεριαλιστικού πολέμου ανά πάσα στιγμή με εμπλοκή και της Ελλάδας.

Πρόσθεσε, ότι με την έλευση του ΝΑΤΟ, δεύτερον, τίθενται ζητήματα συγκυριαρχίας και "γκριζαρίσματος" ολόκληρων ζωνών στο Αιγαίο, κατά την πάγια στρατηγική της τουρκικής αστικής πολιτικής, επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι "ούτε το προσφυγικό θα λυθεί" και επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα για την συμφωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου και την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί το ΚΚΕ με το καθεστώς ''Ασαντ, είπε οτι ο μόνος αρμόδιος να λύσει το πρόβλημά του είναι ο λαός της Συρίας.

"Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με το καθεστώς, αλλά αυτό δεν αλλάζει με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις", ενώ "τα γειτονικά κράτη μπορούν να εγγυηθούν μια ειρηνευτική διαδικασία" είπε.

Τέλος, "συστατικό στοιχείο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που διαφθείρει και ανθρώπους" χαρακτήρισε τους εκβιασμούς, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας "και έχει εισχωρήσει σε όλο το πλέγμα αυτού που λέμε αστικό πολιτικό σύστημα, μέρος του οποίου είναι και τα ΜΜΕ".

Τόνισε ότι ένας τέτοιος σαπισμένος οργανισμός δεν διορθώνεται με ημίμετρα, αλλά χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ