Βρετανία: Επιβραδύνεται η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων - Κανένας εφησυχασμός

Βρετανία: Επιβραδύνεται η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων - Κανένας εφησυχασμός

«Πρώιμα σημάδια» επιβράδυνσης της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία διαπιστώνει ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας του της χώρας (UKHSA) καθώς φαίνεται πως τα επίπεδα των κρουσμάτων έχουν σταθεροποιηθεί.

Ωστόσο, η διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στο UKHSA Μίρα Τσαντ τονίζει πως «ενώ τα πιο πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της επιδημίας έχει επιβραδυνθεί, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε».

Έως τις 4 Αυγούστου υπήρχαν 2.859 επιβεβαιωμένα και πολύ πιθανά κρούσματα ευλογιάς στη Βρετανία, με σχεδόν το 99% των περιπτώσεων να αφορά άνδρες.

Η πρόσφατη ανάλυση από το UKHSA έδειξε ότι «η ευλογιά των πιθήκων συνεχίζει να μεταδίδεται μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών κατά τη διάρκεια του σεξ».

Οι βρετανικές αρχές τον Ιούνιο συνέστησαν σε όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στην ευλογιά των πιθήκων να κάνουν το εμβόλιο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Μετά την κίνηση του ΠΟΥ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν επίσης την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία την Πέμπτη.