«Βράζουν» στην Άγκυρα για τις μη εκδόσεις των Τούρκων – Προειδοποίηση Κοτζιά

«Βράζουν» στην Άγκυρα για τις μη εκδόσεις των Τούρκων – Προειδοποίηση Κοτζιά

Ορατός είναι ο κίνδυνος η έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην τουρκική κοινή γνώμη και στην τουρκική κυβέρνηση για τη μη έκδοση των Tούρκων να επηρεάσει και την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μιλώντας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, φέρεται να προειδοποίησε ότι η απόρριψη της ένστασης για την κράτησή των δύο Ελλήνων από τους δικηγόρους τους είναι «δείγμα ότι στην Τουρκία δεν θέλουν να τελειώσει (η υπόθεση)».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε ακόμα ότι «η Τουρκία θα πρέπει ένα γεγονός που συμβαίνει συχνά να μην το αναγάγει σε ένα μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό πρόβλημα, σε ένα στοιχείο κρίσης» και πρόσθεσε πως «έχουμε κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας».

Στην Τουρκία επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια τόσο για τη μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που η Άγκυρα τους εμπλέκει στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 όσο και για τους 9 Τούρκους κουρδικής καταγωγής της οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) που συνελήφθησαν στην Αθήνα λίγο πριν την επίσκεψη του Recep Tayyip Erdogan στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου και πιθανότατα είχαν σχέδια για τη δολοφονία του τούρκου προέδρου.

«Δεν μπορούμε να επιμένουμε σε επίσπευση των διαδικασιών για τους Έλληνες η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» επιμένουν τουρκικές κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας, επισήμως, ότι «δεν κάνουμε παζάρια (Ελλήνων – Τούρκων)».

Πάντως, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ανώτατος αξιωματικός μετέφερε μήνυμα Τούρκου ανώτατου διπλωματικού παράγοντα για την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τρεις από τους Κούρδους συλληφθέντες στην Αθήνα, με την όλη διαδικασία να σημειώνεται ερήμην του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: skai.gr