Βραζιλία: Ο Lula da Silva διορίσθηκε προσωπάρχης της Προεδρίας

Βραζιλία: Ο Lula da Silva διορίσθηκε προσωπάρχης της Προεδρίας

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Roussef, διόρισε τον πρώην πρόεδρο της χώρας και πολιτικό μέντορά της, Luiz Inacio Lula da Silva, προσωπάρχη της Προεδρίας, χθες Τετάρτη, όπως μετέδωσε το CNBC.

Η κ. Lula, έλαβε έτσι τη θέση που κατείχε στην κυβέρνηση κατά την περίοδο της δικής του προεδρίας η κ. Roussef, σε μια απόφαση που πυροδότησε διαδηλώσεις στη χώρα. 

Επικριτές της κυβέρνησης Roussef, διακρίνουν στην απόφαση την προσπάθεια μα προστατευτεί ο κ. Lula από την ποινική δίωξη για ξέπλυμα χρήματος, η οποία προέκυψε σε έρευνα σχετικά με κρατική πετρελαϊκή εταιρεία εταιρεία της χώρας, Petrobras.

Η τοποθέτηση του κ. Lula μπορεί να τον θωρακίσει από ενδεχόμενη ποινική δίωξη του ομοσπονδιακού δικαστή που ερευνά το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς «Car Wash», καθώς σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Βραζιλίας τα μέλη της κυβέρνησης μπορεί να δικαστούν μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο, ανέφερε το BBC.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, η κ. Roussef δήλωσε στους δημοσιογράφους «ιδιαίτερα ευχαριστημένη».

«Η συμμετοχή του δυναμώνει την κυβέρνηση», δήλωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας, επισημάνοντας ότι «υπάρχουν πολλοί που δεν επιθυμούν να ενδυναμωθεί η κυβέρνηση, αλλά (ο κ. Lula) ήλθε και θα βοηθήσει».

Η Moody''s παρέδωσε πρόσφατα στη Βραζιλία σημείωμα υποβάθμισης της χώρας κατά δύο επίπεδα. Πρόκειται για τον τρίτο οίκο αξιολόγησης που προέβη σε αυτό. 

«Παρέχοντας στον Lula το διορισμό που του παρέχει ασυλία από ποινική δίωξη, δίνει (η κ. Roussef) λάθος μήνυμα στις αγορές - η πορεία της δικαιοσύνης παρεμποδίστηκε», δήλωσε στο CNBC η Jimena Blanco, επικεφαλής του τομέα Αμερικής της Verisk Maplecroft.