Βραζιλία: Η αστυνομία προσήγαγε για ανάκριση τον Lula da Silva

Βραζιλία: Η αστυνομία προσήγαγε για ανάκριση τον Lula da Silva

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας προσήγαγε για ανάκριση τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, σήμερα Παρασκευή, σε επιχείρηση κατά υπόθεσης διαφθοράς και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με την αστυνομία, παράνομα έσοδα είχαν χρηματοδοτήσει εκστρατείες και έξοδα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία δήλωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως ο κ. Lula έλαβε παράνομα οφέλη από σύστημα χρηματισμού της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), με τη μορφή των πληρωμών και πολυτελών ακινήτων.

«Ο πρώην πρόεδρος Lula Da Silva, εκτός από αρχηγός του κόμματος, ήταν εκείνος που είχε την τελική ευθύνη για την απόφαση σχετικά με το ποιος θα ήταν οι διευθυντής στην Petrobras και υπήρξε ένας από τους κύριους ωφελημένους αυτών των εγκλημάτων", αναφέρει δήλωση της αστυνομίας, σύμφωνα με το Reuters.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σχετικά εγκλήματα αύξησαν την προσωπική του περιουσία και χρηματοδότησαν τις προεκλογικές εκστρατείες και το ταμείο της πολιτικής του ομάδας», συνεχίζει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Lula δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμoύ.

Η αστυνομία της Βραζιλίας βρέθηκε στο σπίτι του πρώην προέδρου της χώρας, όπου διεξήγαγε έρευνα σχετικά με υπόθεση διαφθοράς, μετέδωσαν τα ξένα Μέσα. 

Ο αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας Jose Crispiniano επιβεβαίωσε ότι αστυνομικοί βρίσκονται σε διευθύνσεις που ανήκουν στον κ. Lula, συμπεριλαμβανομένου του Instituto Lula, της φιλανθρωπικής του οργάνωσής, όπως αναφέρει ο Guardian.

Το βραζιλιάνικο δίκτυο O Globo μετέδωσε εικόνες των αξιωματικών να βρίσκονται γύρω από την προσωπική του κατοικία στο Sao Bernardo do Campo, στα περίχωρα του Sao Paulo.

Ο J. Crispiniano δήλωσε ότι η αστυνομία ενεργεί σύμφωνα με ένταλμα που υποχρεώνει τον L.Silva να απαντήσει σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά στην εταιρεία πετρελαίου Petrobras.

Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν 44 δικαστικές εντολές.

Ο γενικός εισαγγελέας Rodrigo Janot θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Μπραζίλια στις 9 π.μ. τοπική ώρα, χωρίς ωστόσο να έχει αποκαλυφθεί σκοπός της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη:

- Βραζιλία: Αφέθηκε ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος Λούλα