Βραζιλία: Φόβοι ότι έσπασε και τρίτο φράγμα σε μεταλλείο

Βραζιλία: Φόβοι ότι έσπασε και τρίτο φράγμα σε μεταλλείο

Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σήμερα στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία στο μεταλλωρυχείο της Μαριάνα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας, εξαιτίας των φόβων ότι ενδεχομένως έσπασε ένα τρίτο φράγμα απόθεσης απορριμμάτων της εταιρείας Samarco, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πολλές οικογένειες εκκενώνουν την περιοχή αυτή την ώρα ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας» ενώ η εταιρεία πραγματοποιεί εργασίες ενίσχυσης του φράγματος Germano, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της πολιτείας Μίνας Ζεράις στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η υποχώρηση την περασμένη Πέμπτη δύο φραγμάτων αυτής της εταιρείας προκάλεσε μια τεράστια κατολίσθηση, η οποία στοίχισε την ζωή σε 8 ανθρώπους, ενώ άλλοι 20 παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο επίσημο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα η πυροσβεστική υπηρεσία.

Η απομάκρυνση των κατοίκων έγινε «για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών» διευκρίνισε σε δελτίο τύπου ο κυβερνήτης της Πολιτείας.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων και θυμάτων σε αυτήν την περιοχή θα «σχεδιαστούν εκ νέου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης» της Samarco.

Ο πρόεδρος της εταιρεία Ρικάρντο Βεσκόβι επισήμανε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ότι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύουν αυτή την ώρα το φράγμα Germano.

«Ο σκελετός είναι σταθερός, όμως είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας των εσωτερικών τοιχωμάτων του φράγματος» προσέθεσε.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Εγκαταστήσαμε ραντάρ επί τόπου και έχουμε καταγράψει την αναγκαιότητα να προβούμε σε επιδιορθώσεις» διευκρίνισε ο επικεφαλής της Samarco.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να επιβάλει πρόστιμα στους κολοσσούς BHP Billiton Ltd και Vale Sa, στους οποίους ανήκει από κοινού η εταιρεία Samarco, για την «περιβαλλοντική καταστροφή» που προκλήθηκε από τη υποχώρηση των φραγμάτων στο μεταλλείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ