Βραζιλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στον Lula Da Silva

Βραζιλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στον Lula Da Silva

Εισαγγελείς του Σάο Πάολο απήγγειλαν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος εναντίον του πρώην πρόεδρου της χώρας, Lula Da Silva, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ειδικότερα, ο κ. Lula κατηγορείται ότι απέκρυψε την ιδιοκτησία διαμερίσματος ρετιρέ σε παραθαλάσσια περιοχή στην πόλη Guaraju. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι είχε στην κατοχή του το διαμέρισμα, το οποίο υποστηρίζει ότι ανήκει στην κατασκευαστική OAS. Σύμφωνα με τον νομικό του εκπρόσωπο, οι κατηγορίες αποτελούν μια προσπάθεια του εισαγγελέα Roberto Conserino να σπιλώσει τον πρώην πρόεδρο.

Η κατασκευαστική εταιρεία OAS αποτελεί τον κεντρικό στόχο των αρχών της Βραζιλίας, στα πλαίσια των ερευνών για την υπόθεση διαφθοράς στου κόλπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Παράλληλα, μέσα ενημέρωσης της χώρας ανέφεραν την Τετάρτη ότι μέλη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος πίεζαν την πρόεδρο της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, να προσφέρει κάποιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο στον ιδρυτή του κόμματος, Lula Da Silva, κάτι που θα τον προστατεύσει από το ενδεχόμενο να τεθεί υπό κράτηση.

Εφόσον συμβεί αυτό, ο κ. Lula θα είναι δυνατό να δικαστεί μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που θα τον έθετε εκτός των ερευνών του ομοσπονδιακού δικαστή που διερευνά την υπόθεση χρηματισμού στην Petrobras.

Ο αρμόδιος υπουργός νομοθετικών υποθέσεων, Ricardo Berzoini, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ο Lula θα μπορούσε να ενταχθεί κυβέρνηση της Βραζιλίας, αν το επιθυμεί.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδό του», είπε ο κ. Berzoini στο Reuters. «Η κυβέρνηση είναι θετική προς αυτό».

Σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο, ο ίδιος δεν ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ωστόσο η πίεση που δέχεται από το κόμμα του έχει  κάποια επίδραση, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η καλύτερη επιλογή  που διαθέτει είναι να δεχτεί ένα υπουργείο και να πάει για τη δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου θα εξασφαλίσει μια δίκαιη ακρόαση», δήλωσε μία από τις πηγές.