Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Σε επτά χρόνια καταδικάστηκε ηγέτης κοινότητας ισλαμιστών για υποκίνηση τρομοκρατίας

Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Σε επτά χρόνια καταδικάστηκε ηγέτης κοινότητας ισλαμιστών για υποκίνηση τρομοκρατίας

Δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης καταδίκασε σήμερα σε επτά χρόνια κάθειρξη τον Χουσεϊν Μπιλάλ Μπόσνιτς, έναν από τους ηγέτες κοινότητας ακραίων ισλαμιστών της χώρας, αφού τον έκρινε ένοχο για υποκίνηση τρομοκρατίας και συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Μπόσνιτς, ο οποίος έως τη σύλληψή του τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν ιμάμης στην πόλη Μπούζιμ, στη βορειοδυτική Βοσνία, ήταν άτυπος ηγέτης της κοινότητας των σαλαφιστών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χουσεϊν Μπιλάλ Μπόσνιτς στις διαλέξεις και τα κηρύγματά του που είχαν δημοσιευθεί και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2013-2014 καλούσε τους υποστηρικτές του να προσχωρήσουν στην τρομοκρατική οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος” και να πολεμήσουν για την υλοποίηση των στόχων της στη Συρία και στο Ιράκ.

Στη διάρκεια της δίκης η εισαγγελία παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έξι άνδρες από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη που άκουσαν τα κηρύγματα του Μπόσνιτς σκοτώθηκαν σε πεδία των μαχών στη Συρία και στο Ιράκ πολεμώντας στο πλευρό ισλαμιστών τρομοκρατών.

Η εισαγγελία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης χαιρέτισε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μπόσνιτς, αλλά ανήγγειλε ότι θα εφεσιβάλει την ποινή, η οποία έπρεπε να είναι αυστηρότερη με δεδομένη τη φύση του ποινικού αδικήματος.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Μπόσνιτς ποινή κάθειρξης 20 ετών, δηλαδή τη μέγιστη ποινή που προβλέπεται από τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, οι οποίες υιοθετήθηκαν ώστε να τιμωρούνται εκείνοι που προπαγανδίζουν ή συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό.

Ο Μπόσνιτς συνελήφθη πέρσι μαζί με άλλα δέκα άτομα στη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία “Δαμασκός” που είχε ως στόχο την εξάρθρωση δικτύου που στρατολογούσε νεαρούς για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο συνήγορος του, Αντίλ Λόζο χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου πολιτικά υποκινούμενη και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Hina