Βιομηχανία 4.0, η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Βιομηχανία 4.0, η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Πρόκληση και ευκαιρία τόσο για την ελληνική βιομηχανία όσο και την οικονομία στο σύνολό της συνιστά η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να μετασχηματίσει τα υφιστάμενα επιχειρηματικά και οικονομικά μοντέλα. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις έως τώρα τοποθετήσεις των ομιλητών που παίρνουν μέρος στο συνέδριο με τίτλο «Βιομηχανία 4.0, η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» που διοργανώνει ο ΣΕΒ.

Στις εργασίες του συνεδρίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Χίλτον λαμβάνει μέρος πλήθος επιχειρηματιών και εκπροσώπων της πολιτείας και από τις έως τώρα τοποθετήσεις καθίσταται προφανές ότι το Industry 4.0 μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος για την ελληνική οικονομία.

Το στοίχημα για την ελληνική βιομηχανία είναι πολλαπλό καθώς θα πρέπει παράλληλα να καλύψει το χαμένο έδαφος από την Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση, να επιταχύνει ο βήμα της προς την Τέταρτη αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες που επιβάλλουν δραστηριότητα βιώσιμης ανάπτυξης με φόντο τις πιεστικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή.

Όπως επεσήμαναν στις ομιλίες τους οι συμμετέχοντες, απαιτούνται συνδυασμένες προσπάθειες της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα, με έμφαση τις επενδύσεις τόσο στις υποδομές όσο και στην παιδεία, έτσι ώστε οι αυριανοί εργαζόμενοι να μπορούν να συμβαδίσουν με τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που φέρνει στο παραγωγικό μοντέλο η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες.