Βίλια: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο - Κάηκαν σπίτια εκτός οικισμού

Βίλια: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο - Κάηκαν σπίτια εκτός οικισμού

Εκτός ελέγχου μαίνονται οι φλόγες στην περιοχή των Βιλίων με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνια μάχη προκειμένου η φωτιά να μην απειλήσει τον οικισμό. Σε άλλο σημείο ένα τεράστιο μέτωπο έκαψε εγκαταλειμμένα οικήματα εκτός του οικισμού αφού πρώτα κατέκαψε μεγάλη δασική έκταση. Πλέον έχουν σταματήσει οι εναέριες ρίψεις και οι διαρκείς αλλαγές στη φορά του ανέμου δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Νωρίτερα συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική μετά από αναζωπύρωση ανατολικά από τα Βίλια, με ορατό τον κίνδυνο επέκτασης στον οικισμό. Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ανάσχεσης με όλα τα εναέρια μέσα και τις επίγειες δυνάμεις και η φωτιά ανακόπηκε.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ η πυροσβεστική εισηγήθηκε απομάκρυνση των κατοίκων στα Βίλια εξαιτίας του πύρινου μετώπου που μαίνεται στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση η εντολή δεν έχει δοθεί ακόμη. Συνολικά, 80 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί στην περιοχή. Αντίθετα, οριοθετημένη είναι η πυρκαγιά στη Λαυρεωτική. Έρευνες διεξάγονται για τα αίτια των πυρκαγιών και στις δύο περιοχές.

Κάηκαν κατασκηνώσεις
 

Με δραματικό τόνο περιέγραψε την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι εκτείνεται σε μεγάλο μήκος.

Aνέφερε πως τη νύχτα κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας ενώ μια σοβαρή αναζωπύρωση το βράδυ στα Βίλια έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν χωρίς να πάθουν κάτι. Αυτήν την ώρα τα Βίλια είναι ασφαλή η φωτιά είναι μακριά, είπε.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά –  αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε.

«Ελπίζουμε με τα εναέρια να βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να βρουν έδαφος για να πλησιάσουν τη φωτιά. Γι αυτό και δημιουργούνται δρόμοι τώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες» πρόσθεσε.

Οριοθετημένη η πυρκαγιά στη Λαυρεωτική
 

Οριοθετημένη είναι η πυρκαγιά στη Λαυρεωτική, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων, στην περιοχή, παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 νέες δασικές πυρκαγιές, στη χώρα.

Στάχτη 80 χιλ. στρέμματα 
 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό ‘Αγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Έρευνες για τα αίτια
 

Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Σε 21 συλλήψεις και 142 προσαγωγές, για εμπρησμούς σε όλη τη χώρα, έχει προχωρήσει η αστυνομία. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε Κερατέα και Βίλια. Τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι των δύο περιοχών, κατήγγειλαν ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών.