Βενεζουέλα και Κολομβία ανταλλάσσουν πρεσβευτές έπειτα από τρία χρόνια

Βενεζουέλα και Κολομβία ανταλλάσσουν πρεσβευτές έπειτα από τρία χρόνια

Η Βενεζουέλα και η Κολομβία ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι θα ανταλλάξουν πρεσβευτές, τρία χρόνια και πλέον μετά τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο κολομβιανό πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο.

Στο Καράκας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Φέλιξ Πλασένσια ήδη ζήτησε τη διαπίστευσή του από την κολομβιανή κυβέρνηση και «θα βρίσκεται προσεχώς στην Μπογοτά».

«Αποφάσισα, σε ανταπόδοση του διορισμού από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρεσβευτή που θα έχει την ευθύνη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, να ονομάσω τον Αρμάντο Μπενεντέτι πρεσβευτή της Κολομβίας στη Βενεζουέλα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πέτρο σε βίντεο που απηύθυνε σε ΜΜΕ. Ο κ. Μπενεντέτι είναι πρώην γερουσιαστής.

Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με την Μπογοτά τον Φεβρουάριο του 2019, αφού ο δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του κ. Μαδούρο και να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.

Ο κ. Μαδούρο εξάλλου είχε καταγγείλει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση του κ. Ντούκε απεργαζόταν σχέδια ανατροπής του.

Πέρα από την ανταλλαγή πρεσβευτών, η διαδικασία εξομάλυνσης προβλέπει επίσης πλήρες άνοιγμα των συνόρων 2.000 και πλέον χιλιομέτρων που μοιράζονται οι δύο χώρες, που παρέμεναν εντελώς κλειστά για τα οχήματα από το 2015 και άνοιξαν ξανά για τους πεζούς στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Καράκας και Μπογοτά σκοπεύουν επίσης να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους.

«Θα συνεχίσουμε βήμα-βήμα, με σίγουρο ρυθμό, να προχωράμε προς την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση των πολιτικών, διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων», διαβεβαίωσε ο κ. Μαδούρο μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο VTV.

Ο κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας —εξελέγη τη 19η Ιουνίου— είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως θα αποκαθιστούσε τις σχέσεις με τη Βενεζουέλα αφού αναλάμβανε την εξουσία την 7η Αυγούστου.

Οι κ.κ. Πέτρο και Μαδούρο συζήτησαν ήδη τηλεφωνικά, όμως η παρουσία ανταρτών, παραστρατιωτικών και διακινητών ναρκωτικών στη ζώνη των πορωδών συνόρων των δύο κρατών, που πέρασαν εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας οι οποίοι μετανάστευσαν εξαιτίας της πολιτικοοικονομικής κρίσης, παραμένει λεπτό ζήτημα.