Β. Οικονόμου: Ευθύνη του υπουργού να διώξει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για το σκάνδαλο με τα φάρμακα

Β. Οικονόμου: Ευθύνη του υπουργού να διώξει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για το σκάνδαλο με τα φάρμακα

"Ζητάμε την αποπομπή των τοποθετημένων διοικήσεων στα δύο νοσοκομεία και τώρα η ευθύνη είναι του υπουργού για το θέμα αυτό, αν ο υπουργός δεν τους διώξει σημαίνει ότι δέχεται και αποδέχεται την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους και είναι συνυπεύθυνος", δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για την υπόθεση υπεξαίρεσης αντικαρκινικών φαρμάκων από δύο δημόσια νοσοκομεία.

"Δεν έχει αντικειμενικές ευθύνες το υπουργείο Υγείας, όταν έχει διορίσει με κομματικά κριτήρια τις διοικήσεις στα νοσοκομεία και όταν πλέον μαθαίνουμε ότι για πολύ χρόνο μια συμμορία λυμαινόταν και υπεξαιρούσε τα αντικαρκινικά φάρμακα; Έχουμε ζημιά 25 εκατ. ευρω για το Δημόσιο, αλλά για εμένα το πιο φοβερό της υπόθεσης είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, που περιμένανε με αγωνία να πάρουν τη θεραπευτική τους αγωγή. Δηλαδή, τα κρατικά φαρμακεία, μέσα στα δημόσια κρατικά νοσοκομεία ήταν ξέφραγκα αμπέλια", επισήμανε ο κ. Οικονόμου και διερωτήθηκε: "Ποιος έχει την ευθύνη κατά το Σύνταγμα, κατά τον νόμο και κατά την κοινή λογική, να περιφρουρεί τη λειτουργία των φαρμακείων μέσα στα νοσοκομεία; [...] Ο κ. Ξανθός, ο κ. Πολάκης δεν έχουν την ευθιξία να τους ζητήσουν να φύγουν αμέσως από τη θέση τους, ως ανίκανοι να ελέγξουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων τους;"

"Αυτά τα φάρμακα έλειψαν από ανθρώπους που έκαναν τη θεραπεία τους, δηλαδή θέσανε σε κίνδυνο τη ζωή τους, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να μην ιδρώνει κανενός το αυτί και να στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες τους σαν να μην τρέχει τίποτα", τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσα από τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), ο κ. Οικονόμου παρατήρησε: "Έχουμε τα Κέντρα Υγείας, έχουμε τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, γιατί να φτιάξουμε και ΤΟΜΥ, άλλες κρατικές δομές, 700 για όλη την Ελλάδα -αν ποτέ θα γίνονταν- 239 για το 30% της επικράτειας, εκ των οποίων έχουν εγκαινιαστεί μόνο 20-25, δηλαδή μία προσπάθεια να διορίσουμε εκτός ΑΣΕΠ τους κομματικούς μας φίλους; Εκεί έχει εξελιχθεί το έργο κι όχι μόνον αυτό, αλλά για τις 1200 θέσεις γιατρών -έστω για αυτές τις ελάχιστες ΤΟΜΥ που έχουν θεσπιστεί- έχουν υποβάλει αίτηση μόνο 600 γιατροί, δηλαδή έχει γυρίσει ο ιατρικός κόσμος την πλάτη του σε αυτή τη φαρσοκωμωδία. Υπάρχουν για να καταργηθούν τέλος πάντων;".

Με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι "είναι αδιανόητο να πλεονάζουν γιατροί και να λείπουν νοσηλευτές" ο τομεάρχης της ΝΔ τόνισε: "Να σταματήσει η μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσουν αυτοί που λένε αυτά τα φρικτά ψέματα, να διαβάσετε ξανά το tweet που έκανε ο Μητσοτάκης, που είπε πλεονάζοντες γιατροί σε σχέση με τους νοσηλευτές, δηλαδή ενώ η παγκόσμια αρχή είναι ένα γιατρός και 4 νοσηλευτές έχουμε φτάσει εδώ στη χώρα να έχουμε έναν γιατρό και έναν νοσηλευτή, άρα, λοιπόν, δεν υπάρχουν πλεονάζοντες γιατροί σε σχέση με τα κενά τους, αλλά σε σχέση με τους νοσηλευτές [...] Να διαβάσουν καλύτερα αυτό που είπε ο Μητσοτάκης και να μας πουν: Συμφωνούν ότι πρέπει να είναι 1 προς 4 ο γιατρός με τους νοσηλευτές στο νοσοκομείο;".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Intime News